Foto portada: la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan. Autor: J.d.A.

La Síndica reclama més recursos per “fer créixer la institució”

Eva Abellan fa bastant que ha complert 100 dies com a Síndica Municipal de Greuges. Però aquest dimecres ha fet un balanç públic al Casal Pere Quart d’aquest temps. Reivindica més recursos per a l’Oficina de la Síndica, tant humans com econòmics. 

Abellan té una jornada setmanal de 12 hores. Un temps molt menor al previst al projecte que va presentar i que al cap i a la fi va resultar guanyador. La Síndica demana que els pressupostos municipals del 2019 contemplin una millora. “La institució pot créixer molt més i ha de créixer molt més”, ha dit en l’acte que ha organitzat al Casal Pere Quart. És una oficina poc coneguda.

En una línia similar s’ha pronunciat l’anterior Síndic, Josep Escartín, qui ha assegurat que el projecte aprovat al ple s’ha de complir. “Si se’t dota tens molt camí per recórrer i no demanes la lluna perquè el que demanes ja ho teníem. Hi havia un comunicador que va desaparèixer després d’una intervenció al ple d’aquest Síndic i l’administrativa també hi era”, ha assenyalat Escartín. Abellan demana passar del 30 per cent de jornada al 100 per cent, incorporar una tècnica adjunta i també serveis d’un perfil comunicatiu per a l’Oficina. La diferència són 3.000 euros anuals respecte la situació actual.

“La Sindicatura és una figura molt important. Garanteix el bon govern. A vegades molesta i ho entenc, però és la feina de la Sindicatura. He passat els 100 dies i ara estic a l’espera. Estic recordant a l’Ajuntament que el projecte que els havia agradat a tots deia el que deia. Estic en stand by i esperant resposta”, ha reblat Abellan.

En els seus primers 100 dies, ha rebut 132 queixes de ciutadans que creuen que l’Ajuntament ha vulnerat els seus drets. Ha obert cinc actuacions d’ofici. A la ponència ha fet un repàs, molt centrat en els drets socials (habitatge, Renta Garantida, llei de Segona Oportunitat), a les accions i ha assenyalat com algunes queixes s’han resolt quan les ha posat en coneixement dels treballadors municipals.

“Hem rebut moltes queixes de la taxa de residus sobretot de la gent a qui han pujat l’import”. Ha descrit que no està prou vinculada a la generació de residus. “Les queixes pels sorolls dels bars, les baralles o la brutícia al carrer també ens ve des de molts llocs i molts barris”, ha seguit: “també hi ha queixes per rosegadors o brutícia al carrer”. D’altra banda, ha anunciat com caldria ampliar les zones de protecció especial a altres centres, com l’escola La Trama, al Centre. Alguns clàssics de l’antic Síndic s’han tornat a repetir: “gairebé totes les queixes tenen com a resposta el silenci administratiu”. “El dret a la informació s’ha de treballar més”, ha afegit.

Projectes per al 2019

Abellan ha assegurat que l’any vinent es posarà en marxa tota la vessant d’administració electrònica de la Sindicatura, la simplificació de processos (“són una mica farragossos”, ha dit). Proposarà un canvi en el reglament perquè una persona estrangera pugui ser Síndica i ampliar a tota l’administració el Codi ètic dels càrrecs electes. Vol recuperar el programa pedagògic a les escoles. I actualitzaran el web de la Síndica.

La segona Síndica de Sabadell

Abellan va ser escollida a l’abril en el segon procés d’elecció del nou Síndic (més info: ‘Sabadell ja té Síndica‘). El primer es va tancar per la manca d’acord. El mandat d’Abellan s’allargarà cinc anys, fins la primavera del 2023.

Foto portada: la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan. Autor: J.d.A.