Més de 2.000 signatures en 48 hores reivindiquen el Museu Tèxtil al Vapor Pissit

L’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil ha aconseguit més de 2.000 signatures en poc més de 48 hores que reivindiquen que l’antic Vapor Píssit, entre els carrers del Sol i Alemanya, al Centre, es destini al futur Museu de la Indústria Tèxtil Llanera, tal i com està compromès des del segle passat. En les darreres setmanes la incertesa sobre l’ús de la instal·lació va en augment.

Ja fa un grapat d’any que l’Ajuntament va comprar el Vapor Pissit. S’han destinat fons municipals per a mantenir i rehabilitar part de l’espai. La finalitat última sempre ha estat construir-hi el reivindicat Museu Tèxtil, però han passat els anys i no s’ha avançat res. En les darreres setmanes augmenta la incertesa ja que diversos agents socials i polítics consideren que l’actual govern municipal, format per PSC i Podem, ha obert la porta a instal·lar-hi oficines municipals. Fonts de l’executiu sostenen que no hi ha res decidit i s’està mirant el millor ús possible per a les naus del carrer del Sol, però els moviments han alertat l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil, un dels agents que més reclamen el museu, que han posat en marxa un manifest reivindicant el museu al Pissit.

En poc més de 48 hores ha aconseguit més de 2.000 signatures individuals i l’adhesió d’una trentena llarga d’entitats i col·lectius, des de les vinculades al món polític (l’EntesaAssociació Junts per Sabadell, Poble Lliure o Ara Sabadell) fins a entitats socials (l’Associació Cultural Can Feu, la plataforma Soterrament FGC Ara, Amics de Medievàlia, Amics del Ripoll, la Penya Blaugrana, el col·lectiu Volem la caserna) o empreses com l’hotel Urpí, el forn Centenari o les cooperatives Estel o L’Estraperlo).

Què diu el manifest?

El text per al qual es busquen adhesions fa tres consideracions bàsiques. Una general i dues més particulars. La general: que l’Ajuntament ha de definir d’una vegada un projecte museístic de ciutat. La primera particular: que cal donar un paper destacat a la història del tèxtil llaner al Vapor Pissit de forma “inqüestionable”, on s’hi exposi la maquinària, mostraris i vestimenta. I la segona: que cal posar al dia d’una vegada el Museu d’Història de Sabadell.

El text recorda que al febrer de l’any 1998 (fa gairebé ja un quart de segle) es va aprovar per unanimitat una moció al ple per crear el Museu de la Indústria Tèxtil Llanera i que l’Ajuntament va comprar el Pissit per a tal efecte, considerat com l’espai de la primera gran fàbrica a Sabadell, construïda l’any 1843. Manté l’estructura original, el sistema d’embarrats original i les dues màquines selfactines, les dues úniques que queden a Catalunya.

“Han passat 23 anys des d’aquell acord municipal per crear el MITL i malauradament no s’ha avançat gens en la seva concreció. Al contrari, han existit intents de destinar el Vapor Pissit a usos molt diferents pel qual va ser adquirit”, considera el manifest, que no entra però en els darrers esdeveniments. Per exemple, la Crida i l’Entesa han denunciat aquesta setmana que Farrés vol posar oficines municipals al Pissit.

L’Ajuntament va rehabilitar part del Vapor Píssit durant la darrera dècada. Durant el govern quatripartit (2015-2019), un dels projectes al voltant del Museu Tèxtil va ser dels més votats als pressupostos participatius. Fa cinc anys CiU va portar una moció al ple reclamant de nou el museu. Es va aprovar per unanimitat de nou. Però se segueix sense avançar gaire.

Segons fonts de l’actual govern, entre 2021 i 2022 es destinen 1,2 milions a consolidar l’espai. Però no és del tot segur que el museu s’acabi fent, o almenys això pensen els col·lectius més sensibilitzats. Hi ha incertesa. Segons l’actual govern, no hi ha cap decisió presa.

El manifest ha aconseguit més de 2.000 adhesions en poc més de 48 hores. Es pot consultar i signar en el següent enllaç: ‘Manifest ciutadà per un museu de la indústria tèxtil llanera‘.

Més informació: 

La Crida exigeix que el Vapor Píssit sigui un museu tèxtil

Unanimitat de nou pel Museu tèxtil… 18 anys després

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bànner o AQUÍ.

Comments are closed.