Foto portada: el local de la carretera de Terrassa on es va produir la violació en grup. Autor: M.Tornel.

Així està ara mateix la investigació sobre la violació en grup de Can Feu

  • Ja hi ha vuit detinguts per l’agressió sexual múltiple de Can Feu, produïda en un local diferent a l’inicialment identificat. 
  • Després de 42 rondes de reconeixement i les declaracions, el jutge prorroga la detenció fins dijous al matí. 

Dia important per al cas de l’agressió sexual viscuda el passat diumenge a Sabadell. Ja hi ha vuit detinguts pels fets, que han passat pels jutjats aquest dimecres. El jutge ha prorrogat unes hores la detenció el mateix dia que s’ha sabut que la violació es va produir en un altre espai diferent a l’identificat a l’inici. Aquest és el relat dels fets, amb la informació actual. 

Diumenge al matí, abans de les 8 hores, una jove, resident a Sabadell i de 18 anys, demana ajuda a una parella que circulava en cotxe al carrer Ustrell, al barri d’Hostafrancs, i els demana que la portin a la policia. Abans d’arribar al vehicle, la jove era perseguida pel carrer per un home de 1,75 metres d’alt i poc més de 20 anys. Un cop a Can Marcet, la dona és traslladada en ambulància a l’hospital Parc Taulí. Relata haver patit una agressió sexual per part de tres homes.

Nit de dissabte 2 a diumenge 3: la violació en grup 

En posterior declaració policial davant la Policia Municipal, explica que havia sortit de festa a dos locals del Centre amb uns amics: La República, a la plaça Vallès, i Sabadebidoo, al carrer Advocat Cirera. En aquell moment, en xoc posttraumàtic, no recorda gaire cosa més. Sí recorda que en algun moment és agafada per quatre o cinc joves magrebins que la porten a un local amb habitacions. Amb la descripció que la parella del cotxe fa i el detall de l’origen dels nois, diversos agents de la Policia es dirigeixen cap a una nau abandonada del carrer Germans Farguell, a Can Feu, on saben que malviuen diversos joves estrangers.

Interior de la nau del carrer Germans Farguell. Autor: cedida.
Interior de la nau del carrer Germans Farguell. Autor: cedida.

Un cop a la nau, pels volts de les vuit del matí, hi identifiquen vuit persones, de les quals en detenen a sis, tots per una presumpta agressió sexual. Els detinguts tenen entre 18 i 22 anys, excepte un que en té 35, amb una ordre d’expulsió vigent de l’espai Schengen, i un altre de 53 anys. Un detingut també té antecedents penals per robatori amb força. La hipòtesi policial és que tres homes van violar la noia i els altres tres, també presents a l’escena, no ho van evitar i per tant van cooperar-hi. Els detinguts passen a l’Àrea de Detenció de Detinguts de la Policia Municipal. Posteriorment són traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sabadell, a càrrec a partir d’aquell moment de la investigació.

Foto portada: concentració contra l'agressió sexual. Autor: J.d.A.
Concentració contra l’agressió sexual, dilluns. Autor: J.d.A.

La policia catalana inspecciona la nau del carrer dels Germans Farguell, ocupada des de feia anys i pendent de desallotjament. L’immoble és propietat de Solvia i els veïns porten molts mesos queixant-se al consistori sobre l’incivisme dels seus ocupants i la degradació de l’espai. S’hi acumulen els incendis, el darrer, amb vuit persones dins, fa dues setmanes. L’Ajuntament clausura ara la nau diumenge a la tarda actuant d’ofici.

La hipòtesi policial és que almenys un dels agressors ja seguia la noia en el darrer local de copes que va visitar i la conclusió que en treuen és que la jove es veu importunada en algun moment. A tal efecte repassen les cintes de seguretat del local al llarg de dilluns i dimarts.

Local de la carretera de Terrasa on es va produir la violació. Autor: M.Tornel.
Local de la carretera de Terrasa on es va produir la violació. Autor: M.Tornel.

El gran interrogant és com va arribar la noia a la nau. Les càmeres relaten com cap a les sis del matí abandona el local amb un amic. A l’alçada del carrer Gràcia, molt a prop encara del bar de copes, i segons alguns testimonis, els dos són molestats per un altre jove. Mentre el noi s’hi encara, la noia s’espanta i surt fugint. A partir d’aquest moment, des del Centre fins Can Feu no se sap del tot que va passar. Es dona per fet que va ser obligada a anar i entrar a la nau, d’una forma o d’una altra per un o per diversos assaltants.

Dimarts 5 de febrer: setena detenció i canvi d’escenari 

48 hores després de les primeres detencions, i mentre els sis detinguts segueixen en dependències policials, els Mossos detenen una setena persona implicada. Ho fan en un altre local, més petit però en estat també deplorable, de la carretera de Terrassa, que havia estat una sucursal bancària. Un local proper a la nau de Germans Farguell, però més petit. També hi ha queixes al seu voltant dels veïns.

Dimecres 6 de febrer: rondes de reconeixement, declaracions i nova detenció 

Els set detinguts passen a disposició judicial abans de les 8 del matí del dimecres 6 de febrer. Són sotmesos a un total de 42 rondes de reconeixement, segons fonts judicials. Els diversos testimonis i la víctima declaren. Els investigats, segons informa l’agència Efe, s’han negat a declarar. La jornada s’allarga tant que el jutge prorroga la detenció fins el matí de dijous, quan decidirà si els envia a presó preventiva o els deixa amb llibertat amb càrrecs.
En el transcurs de dijous es practica una vuitena detenció, d’un home que s’ha personat aquest vespre davant la Policia Municipal. I es coneix públicament que l’escenari de la violació en grup no és l’inicial, sinó el local de la carretera de Terrassa amb diverses estances. De fet, aquest local està raonablement més a prop del lloc on la noia va trobar la parella que la va portar a la policia diumenge al matí.

Foto portada: el local de la carretera de Terrassa on es va produir la violació en grup. Autor: M.Tornel.