La fàbrica Artextil, en una imatge d'arxiu.

L’Ajuntament adquirirà el 70 per cent de l’Artèxtil

L’Ajuntament adquirirà el 70 per cent de l’antiga fàbrica Artèxtil, el 30 per cent de la qual s’està enderrocant aquest dies per fer-hi pisos. En realitat, el consistori comprarà tota la part protegida de la nau industrial del segle XX. 

En total, el consistori comprarà ara uns 3.800 metres quadrats, sumats als 4.500 que ja té per cessió urbanística. La resta de la nau, uns 6.000 metres quadrats, és propietat d’una filial de Banc Sabadell i s’està enderrocant, tot i que 1.800 metres quadrats serà una plaça. En sortiran més de 150 pisos i un gran bloc d’una desena d’alçades a la façana de la Gran Via.
Segons fonts municipals, es vol recuperar l’ús ciutadà de l’espai, mantenint els elements patrimonials del recinte, bàsicament la nau més propera al carrer de Quevedo, seu encara de l’empresa, d’art nouveau i la xemeneia. Queda pendent l’inici de les obres.

La fàbrica

La fàbrica Artèxtil va ser promoguda per l’industrial Josep Garcia-Planas i dissenyada per l’arquitecte racionalista Santiago Casulleras l’any 1940. Durant dècades va donar feina a centenars de sabadellencs i es va convertir en la darrera gran fàbrica de la ciutat. La seva xemeneia més les naus de serra format part de l’imaginari col·lectiu sabadellenc durant dècades.

L’operació urbanística

L’operació que preveia canviar l’ús d’industrial a residencial es va aprovar l’any 2007, amb l’oposició d’ICV-EUiA, l’Entesa i ERC, partits que ara conformen el govern local. El projecte es va aturar amb la crisi econòmica però des de fa un any s’ha reactivat. En les darrers setmanes s’ha iniciat l’enderroc de les naus situades més al nord, que avança a gran velocitat.

Foto portada: l’Artextil. En primer terme, les naus protegides. Autor: cedida.