Foto portada: ofrena floral de l'Ajuntament davant el monòlit a les víctimes dels camps nazis. Autor: J.d.A.

Aplec de la Salut passat per aigua

  • L’Amical de Mauthausen insisteix en la retirada de la plaça i el monument a Marcet.

  • Malestar a CiU i PP per l’omissió de la persecució nazi contra els jueus en el discurs de Fernàndez.

Aplec de la Salut passat per aigua i molt deslluït per la pluja. Les activitats culturals s’han suspès. Només l’ofrena floral, el Cros de la Salut i la pujada a peu al santuari s’han pogut mantenir com també la missa dins el santuari. El quatripartit ha anul·lat la recepció oficial en el seu primer Aplec. El record a les víctimes sabadellenques dels camps nazis, però, ha estat ple de rellevància institucional. I no exempt de polèmica política.

El president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, ha incidit en la petició que s’ha expressat a l’Ajuntament per retirar la plaça Marcet del nomenclàtor de Sabadell. Ha assegurat que és “incompatible” tenir un memorial dedicat a les víctimes dels camps d’extermini nazi i recordar a la mateixa vegada l’alcalde franquista Josep Maria Marcet (més info: ‘L’Amical de Mauthausen demana la retirada de la plaça i el monument a l’alcalde Marcet‘). L’entitat treballa per la conservació de la memòria de la deportació republicana i la prevenció del feixisme. El seu president ha mantingut que “la batalla contra el nazisme va començar en la batalla contra Franco”, i ha acabat el seu discurs amb una ‘Viva la República’ davant d’algunes banderes tricolor.

En el seu torn, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), s’ha centrat en la política europea sobre els refugiats i el temor a un increment de les activitats d’extrema dreta a Sabadell.

La frontera de la Unió Europea ens recorda la denigració de la condició humana. Està tornant a passar el que passava fa dècades i no volíem que es repetís. Reivindiquem als caps d’Estat que obrin les fronteres a l’acollida d’aquests ciutadans”, ha assegurat tot recordant que aquest dilluns es commemora el Dia d’Europa.

Respecte als camps nazis, Fernàndez ha sostingut que la gent reclosa ho era en la seva condició de lluitadors per la llibertat i en molts casos per qüestions ètniques, d’orientació sexual o per la seva condició de gitanos. L’alcalde no ha esmentat de forma expressa la persecució contra els jueus. Un fet que ha molestat diversos representants polítics, com Carles Rossinyol (CiU) o Esteban Gesa (PP), qui recorden que l’anomenada ‘solució final’ que va donar peu als camps d’extermini era sobretot una persecució contra els jueus, que van patir tot un genocidi.

En quant a la petició de l’Amical de Mauthausen referida a la plaça Marcet, Fernàndez no s’ha pronunciat en el seu discurs. En declaracions a iSabadell, l’alcalde sosté que la Comissió del Nomenclàtor rebrà l’encàrrec de revisar els noms dels carrers i places de la ciutat, per posar-lo al dia.

Per la seva part, el director del Memorial Democràtic, el sabadellenc Plàcid Garcia-Planas, ha assegurat que com a reporter de guerra el més difícil sempre li ha resultat trobar les paraules adequades. Per parlar del camp, les ha trobat en la poetessa jueva alemanya Gertrud Kolmar, cosina del filòsof Walter Benjamin, i que va morir al camp d’extermini d’Auschwitz.

Un cop acabat els parlaments, i de forma espontània, ha pres la paraula una filla de sabadellenc mort a Mauthausen, llegint emocionada una carta escrita al seu pare difunt. A continuació, formacions polítiques i entitats han fet la tradicional ofrena floral al monòlit que recorda els sabadellencs morts a Mauthausen, i que el consistori ha volgut ampliar aquests any a tots els camps nazis.

El 5 de maig de 1945 es va alliberar el camp de Mauthausen (Àustria), iniciat com a camp de treball per a presoners polítics, i que va acollir gran part dels republicans espanyols que van fugir de Franco quan va acabar la Guerra Civil i van caure a les mans dels col·laboracionistes francesos o nazis. “Los españoles antifascistas saludan a las fuerzas libertadoras”, va ser el missatge que van trobar les tropes nord-americans quan van alliberar el camp.

Altres activitats

En paral·lel, al bosc de la Salut s’ha reprès el tradicional Cros de la Salut, suspès l’any passat per la caiguda d’arbres durant la ventada de desembre de 2014. Gran presencia d’atletes de la Joventut Atlètica Sabadell.

La missa dins del santuari ha estat l’activitat amb més seguiment popular. La pluja ha obligat a suspendre la resta d’actes, a excepció de la tradicional recepció a l’hostatgeria de la Salut, que el nou govern ha suprimit del programa.

Foto portada: ofrena floral de l’Ajuntament davant el monòlit a les víctimes dels camps nazis. Autor: J.d.A.

One Comment