Castell de Can Feu

Associació Cultural Can Feu: “No donarem suport a un projecte que no valori les línies culturals”

Si el castell de Can Feu té uns protectors són, sense lloc a dubte, l’Associació Cultural Can Feu, que porta més d’una dècada reivindicant primer la municipalització de l’espai i després la seva rehabilitació. Aquest dilluns s’han portat un ensurt al veure el projecte de rehabilitació del castell, que l’Ajuntament portarà a competició als fons europeus. Després d’una trobada amb l’alcaldessa, Marta Farrés, asseguren que convertir el castell en un espai formatiu en agricultura ecològic pot ser compatible amb mantenir l’essència cultural i patrimonial. 

El president de l’entitat, Aleix González, expert en la Torre d’en Feu, assegura que quan ha conegut la proposta del govern ha estat un “gerro d’aigua freda”. “Una aberració”, sosté, després de molts anys reivindicant la recuperació del castell com equipament cultural. “Després ens han dit que la idea que han presentat està en fase inicial i compten amb nosaltres per perfilar-ho. Si arribem a fer un projecte maco entre tots hi estarem d’acord. El problema és que nosaltres som associació cultural i aquest matí no hi vèiem la cosa cultural al projecte per cap banda”, diu González.

Quines són les seves línies vermelles?

Són clares. El castell pot ser un espai de formació vinculat al Vapor Llonch. Pot ser un viver d’empreses agrícoles. Pot ser un espai d’agricultura ecològica. Però també s’ha de poder visitar i s’ha de recuperar l’espai noble del que havia estat el castell de Nicolau d’Olzina, amb el jardí romàntic restaurat. Després de parlar amb Farrés, l’Associació Cultural Can Feu considera que l’ús cultural pot ser compatible amb l’ús formatiu i de formació agrícola. Però hi ha d’haver ús cultural:

“No donarem suport a un projecte que no valori les línies culturals, de concerts, de visites culturals, que no es recuperi el patrimoni. Si fas un centre ecològic sense història és com si féssim un edifici de bell nou. Però el castell té molta història”, assegura a aquest digital.

González s’ha vist amb els representants del govern municipal al migdia i han acostat postures: “el projecte en si està bé però ens grinyola com volen col·locar els elements, com l’hivernacle, les classes… nosaltres coneixem bé el castell i creiem que podem ajudar. No oblidem que el castell és molt estètic i lluitarem perquè no es perdi l’estètica”.

Els projectes a presentar als fons europeus es presentaran en les properes setmanes. González espera que hi hagi prou temps per trobar un punt de trobada entre el punt de sortida del govern municipal i el que es pugui pactar amb les entitats, no només amb ells sinó també amb la Fundació Bosch i Cardellach, la Fundació Miquel Agustí, l’ADENC o les entitats veïnals.

La quantitat prevista per rehabilitar l’espai i donar-li nou ús és de 10 milions. És suficient? “Crec que entre vuit i nou milions han de ser suficients per rehabilitar i donar ús al castell. L’Ajuntament vol que sigui autogestionable, que no sigui una gran despesa de manteniment un cop restaurat. Creiem que és possible”.

500.000 euros per canviar la teulada

Cal abans evitar que el castell caigui perquè la seva degradació és elevada. Per això es destinaran 500.000 euros abans de 2022 per canviar la teulada.

Tot pendent dels fons europeus

En tot cas la rehabilitació, sigui pactada entre l’ajuntament i les entitats o no, dependrà de si la Comissió Europea acaba seleccionant el projecte per als fons de recuperació Next Generation, dels quals es preveu destinar 140.000 milions d’euros a Espanya per a projectes d’economia verda o de digitalització.

Comments are closed.