Barri ric, barri pobre també per anar de vacances

Un estudi elaborat per l’Ajuntament revela les grans desigualtats a la ciutat, també a l’hora d’anar de vacances. Així mentre només un de cada quatre residents al districte 1 de la ciutat no pot permetre’s marxar una setmana a l’any, segons l’estudi, al districte 7 els que no poden marxar són majoria. 

L’estudi es va fer l’any 2018 per l’Ajuntament, dins l’anomenat Estudi de Qualitat de Vida, que es va presentar el passat mes de juny. En l’apartat corresponent a les vacances, a escala de ciutat tres de cada 10 veïns asseguren que no poden permetre’s marxar una setmana a l’any. Set de cada 10, per tant, sí poden marxar de vacances.

Els diners marquen la diferència

Com no podia ser d’una altra manera, el factor que més marca marxar o no de vacances és el purament econòmic. Així les persones amb ingressos inferiors al salari mínim es queden majoritàriament a la ciutat mentre que només un de cada cinc ciutadans que cobren més de 2.450 euros mensuals s’està tot l’any a Sabadell.

Altres factors: estudis, edat i feina

Més enllà del factor econòmic hi ha altres variables: els sabadellencs amb estudis universitaris viatgen molt més (el 80,7 per cent ho va fer l’any 2018), i també tendeixen a viatjar més els estudiants (71,4 per cent), els empleats (78 per cent) i els autònoms (76,5 per cent). Per contra qui menys viatja són les persones sense estudis (només ho fa el 40 per cent), les persones amb uns ingressos inferiors a 744 euros (el 49,8 per cent) i els ciutadans amb estudis primaris (el 52,3 per cent).

El Parc d'Odessa, a Can Llong. Autor: J.d.A.
El Parc d’Odessa, a Can Llong. Autor: J.d.A.

Amb tots aquests factors, la dualitat centre-perifèria s’estén a Sabadell també per vacances. No és novedós. Passa amb altres coses. Per exemple, amb la renda familiar (més info: ‘La renda mitjana del centre és un 60 per cent superior a la dels barris del sud‘) o la segregació escolar (més info: ‘Escoles per a rics; escoles per a pobres‘). Però les desigualtats internes a Sabadell mai han generat alarma a l’opinió pública ni han marcat l’agenda política dels governs a la ciutat, almenys en els darrers 20 anys. Les diferències estan tan interioritzades que ja ni sorprenen.

Diferències per barris

Total, que pel que fa a les vacances el 51,6 per cent dels residents al districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta) veuen cap l’any sense viatjar ni una setmana. Al districte 6 (Campoamor, Espronceda, Creu de Barberà, Les Termes), el 36,4 per cent de residents no van viatjar l’any passat. La xifra és similar al districte 3 (zona nord), amb un 35,1 per cent de residents que no van viatjar.

joves jugant en el patí de l'escola Espronceda
Joves jugant en el patí obert de l’escola Espronceda, el passat estiu.

Les zones més viatgeres van ser el districte 1 (Centre), amb el 74,3 per cent de residents que sí van viatjar. També el districte 4 (Can Llong, Concòrdia, Can Rull) on van viatjar el 73,2 per cent de residents. Al districte 2 i 5 s’alliberen diferències importants entre barris que queden invisibilitzades al tenir com a marc estadístic el districte. Però al districte 2 (Creu Alta, Can Puiggener) van viatjar el 69,1 per cent de residents i al districte 5 (Gràcia, Merinals, Can Feu) van viatjar el 68,9 per cent de residents).

Foto portada: cotxes a la festa major de Torre-romeu l’any 2012. És la zona on menys persones viatgen almenys un cop a l’any. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.