Foto portada: bombones de butà. Autor: ACN.

La Síndica reclama mesures contra el costum de tocar el clàxon dels camions de butà

La Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan, reclama a l’Ajuntament que busqui alternatives per eliminar la contaminació acústica produïda pel repartiment de gas butà, després de rebre una queixa per un ciutadà. Així mateix, Abellan defineix la pràctica com una “agressió acústica” la qual perjudica la salut de les persones, i que cal canviar “urgentment”. L’any 2016 es van començar a presentar propostes de canvi respecte a la contaminació acústica, però la Síndica assegura que “cal aplicar mesures contundents per eliminar la pràctica de manera definitiva”. 

Són molts els carrers de la ciutat afectats per la pràctica de les empreses subministradores, Cepsa i Repsol, qui fan sonar el clàxon dels camions per anunciar que han arribat. Un costum de fa molt anys, per altra banda. Les molèsties que causen al veïnat són una queixa recurrent. Així mateix, la problemàtica ha estat denunciada des del 2016, quan es van començar a presentar les primeres propostes relacionades amb el tema, però el problema encara és vigent.

Eva Abellan - Síndica Greuges. Autor: M. Tornel
Eva Abellan, Síndica de Greuges. Autor: M. Tornel

A dia d’avui, la Síndica Municipal de Greuges, Eva Abellan, encara rep queixes per part de la ciutadania, perquè no ha canviat la dinàmica del servei del subministrament. Davant la problemàtica, Abellan exigeix al consistori que busqui alternatives urgents per eliminar aquesta pràctica. A més, demana “aplicar mesures més contundents”, per poder acabar amb l’impacte acústic generat pel servei de distribució del gas butà. Abellan considera que les accions realitzades per l’Ajuntament, fins ara, han estat “insuficients”, ja que únicament s’ha limitat a contactar amb les companyies, demanar-los que evitin fer soroll i confiar que canviïn la dinàmica. Però no s’ha complert, tal com plasmen les denúncies ciutadanes.

“La pràctica representa una agressió acústica que perjudica la salut de les persones. A més, tota la ciutadania té dret a un habitatge digne i adequat, lliure d’emissions de soroll que superin els límits màxims admesos per la legislació vigent”, manté la Síndica.

El repartiment de gas butà s’ha fet històricament així a tota la ciutat. Tot i això, actualment, existeixen altres vies de comunicació amb la clientela i no és necessari tocar el clàxon per anunciar aquest servei, tal com recorda la Síndica.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

La resolució està directament vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible, coneguts mitjançant l’agenda 2030 impulsada per Nacions Unides. En ella hi ha 17 objectius, transformadors, que posen la igualtat i la dignitat de les persones al centre. Els objectius tenen com a prioritat posar el respecte cap al medi ambient, en aquest cas concret, en la contaminació acústica.

Foto portada: bombones de butà. Autor: ACN.