Foto portada: un moment de l'obertura de la jornada d'innnovació social. Autor: David B.

Com innovar per lluitar contra l’exclusió?

Diverses entitats socials de Sabadell han presentat en una jornada aquest divendres exemples de bones pràctiques per combatre la pobresa i les altres cares de l’exclusió social. La jornada s’ha dut a terme al Vapor Buxeda Vell. 

Malgrat que les dades mostren com fa temps s’ha iniciat la recuperació econòmica, hi ha amplis sectors de la població que en queden fora, i fins i tot es parla d’una nova classe social, el precariat. Malgrat tenir feina, l’ocupació és temporal i amb baixos salaris. Tot això mentre per altra banda, l’exclusió s’ha cronificat.

L’objectiu de les jornades és mostrar exemples de solucions innovadores per lluitar contra l’excusió. S’han posat sobre la marxa exemples de bones pràctiques de cinc entitats.

  • La Fundació IDeA, que lidera l’esplai Pandora amb profundes arrels al barri de Torre-romeu. Es tracta d’un espai d’acompanyament social i educatiu, fora de les hores d’escola.
  • La Fundació Autònoma Solidària a través de la Mentoria social a la zona nord, i en concret a l’IES Jonqueres, acompanya alumnes amb potencial de famílies amb problemes.
  • Creu Roja, que gestiona des del Mercat dels Merinals un punt d’accés a aliments que mira de reduir els efectes de l’assistencialisme.
  • Actuavallès, que ha posat en marxa el projecte Housing First, per sortir de l’exclusió a partir de tenir sostre i llit. És un enfocament que comença pel final del procés convencional i que segons els seus defensors fa obtenir millors resultats.
  • I la Fundació Privada AVAN, que ha posat en marxa el Neurogym per a les persones amb malalties neuronals.

L’acte ha comptat amb l’assistència d’empresaris vinculats al CIESC, interessats a col·laborar en la tasca que fan aquestes entitats. “Tenim un teixit social d’entitats amb una extraordinària capacitat per aportar solucions innovadores als problemes relacionats amb l’exclusió social”, manté el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, que ha obert la trobada.

Foto portada: un moment de l’obertura de la jornada d’innnovació social. Autor: David B.