Presentació de la 11ª Festa de la Diversitat i 3ª Mostra d'Entitats de Cooperació

Comença la onzena Festa de la Diversitat

  • Una xerrada sobre la relació entre localisme i globalitat engega el semàfor verd de la Festa.

  • L’acte central serà dissabte, i coincideix amb la Mostra de la Solidaritat.

Sense temps per païr Sant Jordi, Sabadell inicia aquest dimarts un dels esdeveniments sociofestius més importants de la seva primavera. La Festa de la Diversitat arriba aquest any a la seva onzena edició amb un programa d’activitats que abarca tota la setmana. L’acte central, un any més, serà dissabte al parc de Catalunya, i aquest any coincideix amb la Mostra d’entitats de Cooperació.

La Festa de la Diversitat de Sabadell està organitzada per més de 130 entitats i compta amb el suport de l’ajuntament. Va néixer als volts del canvi de segle, quan Sabadell començava a rebre persones d’origen estranger als seus barris. Ara, durant l’any 2012, com reflecteixen diversos informes i articles periodístics, hi ha més d’un centenar de nacionalitats, si més no, coexistint a Sabadell. Sabadell té més de 25.000 persones nascudes a l’estranger.

La Festa i la Mostra ofereixen una radiografia de la nostra ciutat, ens mostren la columna vertebral d’una ciutat diversa, plural i acollidora… Volem una ciutat en què ningú es quedi enrere per cap motiu i Sabadell és una ciutat de valors gràcies a les 130 entitats que ho fan possible”, ha dit durant la presentació de la festa el regidor de Drets Civils, Quim Carné.

Per aquesta edició, les entitats plantegen una festa reivindicativa, en el context d’ajustos pressupostaris, considerats per molts retallades de drets socials. De fet, la presentació de la Festa, fa unes setmanes, ja va ser molt reivindicativa i crítica. Per això el lema de la Festa serà ‘Pels nostres drets ni un pas enrere’:

El lema ‘Pels nostres drets ni un pas enrere’ és un bon missatge per donar a conèixer tant la situació actual com tot el que s’està fent per no retrocedir”, assenyala Tere Ibáñez, del Casal Cubà, i membre de la Coordinadora de la Festa.

En aquesta edició, el programa d’actes no inclou només referències a la diversitat ètnica o d’origen que es troba a la ciutat, sinó també a les diversitats funcionals. Un fet que, per exemple, celebren els representants de l’entitat Andi, que treballa en favors dels infants amb necessitats especials.El grup musical de l’entitat, Els Cracs d’Andi, també participaran en l’acte central.

En aquesta ocasió, la celebració de l’acte central, dissabte al parc de Catalunya, es farà també amb la Mostra d’Entitats de Cooperació, que organitza el Consell de Solidaritat. Aquesta mostra arribarà a la seva tercera edició. Segons els organitzadors, al fer coincidir les dues activitats s’arriba a nous públics i a nivell d’organització, i també de finances, s’optimitzen recursos.

El programa d’actes per dies és el següent:

Dimarts 24 abril

· Xerrada inaugural ‘Moviments locals, accions mundials: una veu des del Sàhara’, a càrrec de Buha Mahfud, membre de Joves Sahrauís de Catalunya.

Dimecres 25 abril

· A les 20 hores. Visionat de la pel·lícula Catalunya Über Alles! i fòrum debat amb el director de la pel·lícula, Ramon Termens.

Dijous 26 abril

· A les 18 hores: a l’escola d’adults de la Creu de Barberà hi haurà Contets per a Tots.
· A les 20 hores, al pati del museu d’Art. Monòlegs de URY FM, lectura dramatitzada d’Antoni Dalmases a càrrec de Jaume Madaula i lectura de contes a càrrec de Maite Modol.

Divendres 27 abril

· A les 20 hores: Tastets del món, a la plaça del Doctor Robert.
· Posteriorment, concert a ritme africà a Les Petits Djembefolàs, Assabè, cançoner amb Van de Vinatxo i sons d’Àfrica amb Afrika Revolution.

Dissabte 28 d’abril

· Durant tot el dia hi haurà mostra d’entitats, tallers, activitats infantils, actuacions musicals, contes, esperanto, jocs del món, tatuatges i jocs africans.
· A partir de les 11 del matí: cercavila de gegants a l’Eix Macià.
· A les 12: sortiran les Banyetes de la Creu Alta. Entre les 12 i les 14 hores hi haurà un Joc de Cooperació i diversitat adreçat als joves que participen als projectes dels Joves Guia.
· A les 13 hores: exhibició d’esports rurals del País Basc. Inclou l’exhibició d’un aizkorali, un aixecador de pedres i jocs d’iparralde.
· Per dinar, hi haurà plats típics de diverses geografies.
· A les 15.30 hores: les entitats de cooperació participaran a una activitat del Colectivo de Mujeres de Magalpa (Nicaragua).
· A les 17 hores: actuació dels cracs d’Andi. Danses llatines, música de Malí, dansa del ventre, balls de Bollywood, músiques del Senegal, i rumba i pachanga.
· A partir de les 22 hores: actuacions musicals. Música reggae i ska, amb Zompa.
· A les 23 hores: Nit de foc amb les Bruixes de Ripollet, Diables de la Creu Alta i Bruixes del Nord.
· Acabarà la jornada la música reggae i ska de 11 grammes de Tetes i la cúmbia de Che Sudaka.