Foto portada: un moment de la concentració, aquest vespre. Autor: R.B / cedida.

Confinament: les trucades al número contra la violència masclista han pujat un 67%

Les trucades al número d’atenció contra la violència masclista, el 900 900 120, van pujar un 67 per cent en el primer mes de l’estat d’alarma, segons ha revelat aquest divendres el Consell Comarcal. L’ens comarcal creu que el confinament ha incrementat la violència masclista. 

Entre el 16 de març i el 19 d’abril van passar cinc setmanes. Les primeres mesures d’alleujament del confinament van arribar el 26 d’abril. És a dir aquelles cinc setmanes van ser les més dures del confinament. En molts casos van conviure víctimes i agressors 24 hores al dia. I durant aquelles setmanes el nombre de trucades a la línia 900 900 120, d’atenció contra la violència masclista, van créixer un 67 per cent en comparació amb les dades de l’any 2019. Les trucades des del Vallès Occidental al 900 900 120 van passar de 2,2 trucades al dia fins les 4,8, més del doble.

 

“El confinament ha generat que les dones en risc tinguin que aplicar estratègies de calma, per evitar l’escalada de la violència. Ara caldrà estudiar i atendre les conseqüències generades per la convivència amb l’agressor, de les dones i els seus fills i filles, en relació a situacions d’angoixa i d’estrès posttraumàtic”, assegura la consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona.

 

Durant l’any passat es van dictar gairebé 200 sentències per violència de gènere a la comarca (193 en total). El 86 per cent van acabar en condemna. A banda, es van presentar més de 2.100 denúncies per violència contra les dones als jutjats del Vallès Occidental, un 5 per cent més de denúncies respecte l’any 2018. És la xifra més elevada des de l’any 2011. Des de l’any 2007, 26 dones van ser assassinades al Vallès Occidental a mans de les seves parelles o exparelles. Es van iniciar 461 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere. Els jutjats en van denegar gairebé el 54 per cent. Un dels jutjats que més ordres de protecció denega és el de Sabadell.

Foto portada: una concentració el gener de 2019, a Sabadell. Autor: R.B / cedida.