Converses Salut Mental

Converses per lluitar contra l’estigmatització de les malalties mentals

Aquest dissabte ha arribat a Sabadell la campanya #CapConversaPendent, que pretén lluitar contra l’estigmatització i discriminació de persones que pateixen problemes de salut mental.

L’acció organitzada per l’entitat Obertament s’ha portat a terme a l’IKEA de Sabadell i ha consistit en  convidar persones a seure en un sofà i a conversar sobre les seves vivències personals respecte la salut mental. Amb aquestes converses de sofà es volen desmentir els principals mites que diuen que parlar de salut mental és complicat. Al mateix temps es vol lluitar contra els tabús, els prejudicis i la discriminació.

En aquesta jornada hi han participat una trentena de persones que tenen un trastorn de salut mental greu  i que han anat conversant amb clients de l’establiment. Entre els participants hi trobem la veïna de Castellar del Vallès, Mari Carme Busquets, que va decidir “participar en el projecte i ser portaveu”.

M’ha agradat molt la formació que ens han donat, perquè sóc una persona molt tímida i he aprés a obrir-me, ara em sento més segura de mi mateixa”, ha assegurat Busquets.

La presidenta de Salut Mental Sabadell, Anna Maria Montseny, ha valorat molt positivament aquesta activitat “perquè implica que per primera vegada una sèrie de persones que tenen un trastorn mental -després de fer una formació molt acurada- puguin presentar-se en públic, perdent la por al què diran, i hagin pogut parlar de tu a tu amb persones que potser tenen pocs coneixements del què suposa un trastorn mental”.

D’aquesta manera els malalts mentals poden aportar la seva visió i coneixements i anar normalitzant la situació d’una malaltia que no te cap connotació diferent al que podria ser un càncer o qualsevol altre malaltia”.

D’altra banda Montseny ha demanat “un esforç” a les persones que es pensen que no tenen cap trastorn mental, que mirin “amb uns ulls nous” a les persones que sí el tenen i “evitar els prejudicis”. “Segurament si parlem amb elles veurem que són persones exactament iguals a nosaltres, ha conclòs.

Per la seva part, el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha assenyalat que l’objectiu d’aquesta campanya és aconseguir fer 10.000 converses.

És il·lusionant poder parlar obertament de salut mental i així lluitar contra l’estigma dels trastorns mentals. És molt important que parlem d’aquest tema i que no se’ns quedi cap conversa pendent”.

Vidal ha recordat que en el futur, un de cada quatre ciutadans segurament tindrà alguna malaltia mental.

La campanya d’Obertament compta amb la implicació dels departaments Salut i de Benestar i  Família de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’ajuntament de Sabadell i la Fundació “la Caixa”.

Foto portada: un dels participant mantenint una de les converses. Autor: David B.

Comments are closed.