Creen una xarxa contra els rumors al voltant de la immigració

  • El consistori vol teixir una xarxa per la convivència que lluiti contra els estereotips i prejudicis.

  • Sabadell té un 12 per cent de població d’origen estranger. La mitjana catalana és del 15,7 per cent.

Els immigrants no paguen impostos quan obren un negoci. Els xinesos no tenen horari de tancament. Les ajudes socials es destinen només als nouvinguts. Són alguns dels rumors contra els que vol lluitar un nou projecte a la ciutat, la Xarxa Antirumors, que es basa en l’experiència del projecte a Barcelona i ara arriba a Sabadell.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assenyalat que sovint els rumors venen de “dalt de la societat” i ha fet referència a les declaracions de la consellera d’Ensenyament de Catalunya, Irene Rigau, que lamentava el baix nivell educatiu dels catalans responsabilitzant l’alt volum de percentatge immigrant dels resultats.

Un grupo de ciudadanos de origen africano, en Torre-romeu.
Un grup de ciutadans africans, a Torre-romeu. Autor: J.d.A.

Però sovint també els prejudicis estan a l’arrel de la societat i a peu de carrer. Apareixen sovint disfressats en converses familiars o d’amics i es basen en el prejudici i la desinformació, segons les institucions. Tot i així, l’administració és conscient de la seva manca d’autoritat actual i per això crea la figura d’agents antirumors. Ciutadans implicats en la convivència i el pluralisme social que faran tasques de voluntariat al voltant d’aquest tema. Formació i informació s’han de donar la mà per trencar tòpics.

Tres ciutats a l’estat espanyol

La xarxa s’ha presentat aquest dijous a Sabadell i de moment està formada pels membres de la Comissió de la Convivència de la ciutat. Una taula amb diversos representants que es va crear al llindar del canvi de segle a causa de les repetides accions feixistes que un grupúscul local organitzava sovint.

L’Ajuntament ha rebut una subvenció del Consell d’Europa d’un milió d’euros a repartir durant un any i mig entre 13 ciutats europees participants. A escala espanyola, Sabadell, Bilbao i Barcelona són les úniques representants.

Els rumors són germans dels prejudicis i ataquen els col·lectisu més febles i ho fan amb un discurs fals. A casa nostra també hi ha molts rumors com ara que les persones immigrants reben més ajudes. Tot això no té cap validesa, i s’ha de poder combatre i donar una resposta real i crear una xarxa de persones que hi col·laborin”, ha assegurat l’alcalde, Juan Carlos Sánchez.

El projecte vol fer front a prejudicis, estereotips i rumors i es centra en els que pateixen els immigrants.

Però, com es farà el projecte?

De moment, es farà una programa setmana a l’emissora municipal de ràdio sobre la diversitat de la ciutat. D’altra banda, s’elaborarà material audiovisual contra els rumors, una nova pàgina web i s’usaran les xarxes socials per difondre el projecte. A la vegada s’impulsaran projectes per fomentar els vincles personals com tallers d’imatge i relats o altres activitats, per exemple, musicals. A mig termini, es vol ampliar la xarxa, fent créixer els agents antirumors a tothom qui hi estigui disposat.

La immigració a Sabadell

Actualment la ciutat de Sabadell, amb gairebé 210.000 habitants, té un 12 per cent de població d’origen estranger. La mitjana catalana està quatre punts per sobre. La diversitat és sovint orígen de controvèrsies especialment en moments de forta competència en el mercat laboral o fins i tot als Serveis Socials.

Ramadán 12
Celebració de la fi del Ramadà, l'any 2012, a Sol i Padrís. Foto. J.d.A.

La població estrangera de Sabadell està distribuida de forma desigual per la ciutat, havent-hi barris com Can Puiggener o la zona sud amb una presència força elevada mentre que a zones com el Centre o Gràcia és molt inferior.

Foto portada: Oriol Civil, membre de la Comissió per la Convivència, l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, i el regidor de Drets Civils, Quim Carné. Autor: J.d.A.

6 Comments