Foto portada: els quatre vehicles de la Policia Municipal, a Can Marcet. Autor: @policiaSabadell via Twitter.

Intent de suïcidi d’un detingut als calabossos de la Policia

Agents de la Policia Municipal de Sabadell van frustrar el passat divendres al migdia un intent de suïcidi d’un detingut a la comissaria de Can Marcet. Segons denuncia el sindicat SPL-CME l’incident revela la feblesa de les instal·lacions i el “caos organitzatiu”. Fonts de la direcció del cos reconeixen l’incident però mantenen que la vida de l’home no va córrer perill i que les instal·lacions estan en bon estat. 

La cronologia és la següent. Un home va ser detingut per un presumpte delicte de violència masclista i va ser tancat en una de les dues cel·les que configuren l’Àrea de Custòdia de Detinguts de la Policia Municipal. En un moment donat del passat divendres al migdia, va poder sortir de la cel·la. Les versions es contradiuen aquí. Si el sindicat SPL-CME manté que el pany estava trencat, ja que es podia obrir de forma manual i no només automatitzada, i que hi ha informes que així ho documenten, la direcció del cos assegura que el pany es va trencar en aquell moment a base de cops i patades, malgrat que reconeixen que estava deteriorat.

Sigui com sigui, l’home va sortir. I va passar a una segona àrea per a detinguts. Una petita estança on habitualment dinen els detinguts. Un cop allà, amb un tros de roba va intentar-se suïcidar ofegant-se després de cordar la peça a un barrot. Membres del cos van veure’l des del centre de comandament i van auxiliar-ho per evitar-li l’ofec. L’home, visiblement alterat, va ser trasllat a un centre mèdic per a la seva valoració. S’ha recuperat.

SPL-CME denuncia l’estat dels calabossos

Els fets han estat denunciats pel Sindicat de Policia Local – Cos de Mossos d’Esquadra (SPL-CME), qui subratlla que, a més de trencar-se el pany d’una cel·la, el succés ha revelat com una de les pantalles on es visualitzen les càmeres de seguretat tampoc funcionava. Justament es tracta del monitor de l’agent que custodiava els detinguts.

La direcció reconeix els fets però en minimitza els efectes. Assegurat que en tot moment hi ha doble sistema de seguretat ja que les imatges de la cel·la es repliquen també al control de comandament i que malgrat sortir de la cel·la en cap moment va anar més enllà de l’àrea de custòdia. Les mateixes fonts asseguren que “en cap moment” la vida de l’home va córrer perill i asseguren que les instal·lacions estan en bon estat.

Per la seva part, el president de la secció sindical del SPL-CME a l’Ajuntament, Xavier Bartroli, assegura que l’incident és una mostra més del “caos” organitzatiu a la Policia.

“Falta molta cura i no hi ha l’estructura adequada. A més, les instal·lacions necessiten de forma urgent una reforma, que no passa només per canviar la central de comunicacions sinó per fer una nova comissaria o reformar l’actual. A hores d’ara la prefectura és un drama a nivell de seguretat”, diu Bartroli.

El dirigent del sindicat assegura que només gràcies a la professionalitat dels agents es va evitar un mal major. Ara “a corre cuita”, diu Bartroli, s’han instal·lat dos monitors a l’àrea de custòdia de detinguts.

Foto portada: instal·lacions de Can Marcet. Autor: David B.