Culminaran el record als sabadellencs als camps nazis instal·lant 36 nous llambordins als carrers

Entre els propers 25 i 27 de gener es col·locaran a Sabadell 36 plaques en record de sabadellencs que van ser deportats, una bona part morint-hi, als camps de concentració o extermini nazis. Ara ja n’hi ha 25 col·locades i amb les noves es completarà el record a tots els deportats. Dels 36 sabadellencs que seran recordats al gener, 16 van ser assassinats i 20 van ser alliberats el maig de 1945.

Des del passat 20 de desembre, però, el Museu d’Història acull les 36 noves llambordes stolpersteine per qui les vulgui veure abans de la seva col·locació. S’hi estaran a l’equipament del carrer Sant Antoni fins el 19 de gener. L’exposició organitzada per l’Ajuntament, el Memorial Democràtic i l’Amical de Mauthausen permet veure juntes totes les plaques stolpersteine i tenir una visió de conjunt de l’acció de record i homenatge.

Què es farà amb les plaques?

Les plaques es col·locaran a les portes dels domicilis on van viure els deportats, van treballar o van néixer els dies 25 i 26 de gener. El dilluns 27 de gener de 2020, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, es posarà la darrera. Es vol així en certa manera fixar la seva història personal en l’espai urbà quotidià i reparar en certa manera el mal que van patir.

Quantes plaques hi ha ara?

Fins ara s’han col·locat 25 llambordes en diversos punts de la ciutat, com podeu comprovar en aquest mapa. 23 a homes deportats als camps nazis i dues més, fins arribar a les 25, en record de dues nenes, les germanes Masachs, que van ser víctimes del nazisme a la matança d’Oradour-sur-Glane el juny de 1944. Elles també tenen plaques col·locades a la carretera de Barcelona (més info: ‘La tràgica història de les germanes Masachs‘).

Un cop es col·loquin les noves plaques, hi haurà un reconeixement a la ciutat a tots els deportats sabadellencs als camps nazis entre els anys 1940 i 1945, tots homes, la majoria combatents republicans a la Guerra Civil, exiliats i deportats després. Una bona part van perdre la vida als camps nazis però altres van sobreviure.

Què són les stolpersteine?

Les stolpersteine van ser creades l’any 1993 per l’artista alemany Gunter Demnig. Actualment a tot Europa n’hi ha col·locades més de 70.000. Són uns llambordins artesanals fets de formigó recoberts amb una placa de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada.

Foto portada: el deportat sabadellenc Eduard Garrigós va ser un dels supervivents dels camps nazis. A la foto el dia de l’alliberament de Mauthausen. Autor: Francesc Boix, també conegut com el fotògraf de Mauthausen. 

Comments are closed.