Foto portada: membre de l'AA.VV Covadonga destapant simbòlicament la plaça d'Antoni Farrés. Autor: J.d.A.

Diverses iniciatives demanen una plaça dedicada a l’alcalde Antoni Farrés

  • L’AA.VV Covadonga demana canviar la plaça d’Antoni Llonch per plaça d’Antoni Farrés.

  • La UES recull signatures per convertir la nova plaça al Vapor Cusidó en un homenatge a l’alcalde del PSUC.

Diverses iniciatives ciutadanes reclamen una plaça a Sabadell per a qui va ser alcalde durant 20 anys Antoni Farrés. L’Associació de Veïns de Covadonga demana el canvi de nom de la plaça d’Antoni Llonch per a Antoni Farrés. D’altra banda, la Unió Excursionista de Sabadell impulsa una campanya perquè Farrés doni nom a la futura plaça resultant a l’antic vapor Cusidó, a la Creu Alta. També hi ha qui reclama lloc a Farrés a la plaça Marcet. Tant les places d’Antoni Llonch com de l’alcalde Marcet desapareixen del nomenclàtor local.

L’AA.VV Covadonga ha presentat aquest dimecres la seva proposta en una roda de premsa. Volen que la plaça d’Antoni Llonch, sobre la Gran Via al seu pas pel Centre, passi a ser la plaça d’Antoni Farrés. El president de l’associació de veïns, José Luis Fernández, recorda que fa temps que demanen suprimir la referència a Llonch del nomenclàtor:

Ja fa un temps que reclamem que la plaça deixi de portar el nom d’un alcalde que va ser franquista per complir la llei de la memòria històrica”. Demanen posar-li el nom d’Antoni Farrés, “un gran alcalde i reconegut per tots els partits, que només té un monòlit al parc de Catalunya. Cal una plaça per ell, en un lloc com aquest: lloc d’entrada a la ciutat i de retrobament de la gent que hi arriba en transport públic”.

Entre els punts forts de la proposta, Fernández sosté que no hi ha cap veí censat a la plaça d’Antoni Llonch, per tant, “el canvi seria a cost zero per a cap veí”. L’entitat veïnal ha canviat el nom de forma simbòlica aquest dimecres, posant-hi una engaxina sobre la placa.

La UES vol la plaça Antoni Farrés a la Creu Alta

D’altra banda, la Unió Excursionista Sabadell fa setmanes que recull signatures per donar el nom d’Antoni Farrés a la nova plaça que es farà a la Creu Alta, sobre el que va ser el Vapor Cusidó. El projecte ara mateix viu un procés participatiu i s’estan recollint adhesions. El col·lectiu Amics del Toni s’ha adherit a la proposta.

Atesa la grandària d’aquest nou espai, sense que en quedi cap altre d’aquestes dimensions a tota la part central de la ciutat, considerem que hauria de portar el nom d’un gran personatge. Podria ser el d’un català universal sense presència en el nomenclàtor local, com ara Pau Casals o Josep Trueta. Però demanem que la plaça es dediqui a l’alcalde Antoni Farrés”, assegurava en una carta fa dies el president de la UES, Eduard Navarro.

Finalment, el comentarista polític, historiador i rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, Jordi Serrano, autor amb l’historiador i avui diputat Xavier Domènech d’un volum sobre Farrés (Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l’Ajuntament) ha reclamat en el seu darrer article a Diari de Sabadell que l’alcalde comunista doni nom a la plaça Marcet, el nom de la qual canviarà en els propers mesos, segons va anunciar l’executiu municipal fa un parell de setmanes.

Antoni Farrés

Antoni Farrés va ser alcalde de Sabadell entre 1979 i 1999, sent també diputat alguns anys, i tot un referent del municipalisme. Després de la seva mort l’any 2009, se li va professar un acte d’homenatge ciutadà, un col·lectiu d’amics i coneguts van editar un llibre coordinat per Manuel Foraster (Antoni Farrés, tal com l’hem conegut) i l’escultor Agustí Puig va aixecar una escultura al parc de Catalunya dedicada a Farrés, avui ja icònica de la zona verda.

Foto portada: membre de l’AA.VV Covadonga destapant simbòlicament la plaça d’Antoni Farrés. Autor: J.d.A.