Foto portada: alumnes anant de camí al primer dia de classe. Autor: R.Benet.

Comença el curs de la ‘nova normalitat’

  • El tret d’inici al curs 2020-2021 per a més de 30.000 sabadellencs és el començament de debò de la ‘nova normalitat’. 
  • El curs arrenca amb alguns dubtes de famílies i docents i recels dels sindicats educatius. “Serà assaig i error”, convé l’alcaldessa. 

El curs escolar ha donat inici aquest dilluns per als més de 30.000 sabadellencs que cursen educació infantil, primària o secundària. L’alumnat de les llars d’infants fa alguns dies que han tornat. Segons l’Ajuntament, el curs ha començat amb normalitat o, millor dit, amb la normalitat possible dins el context actual. 

Hi ha un seguit d’instruccions clares: mascareta obligatòria de moment per als majors de sis anys però s’anirà valorant si es pot alliberar de tapaboques l’alumnat de primària, rentat de mans, gel hidroalcohòlic… I algunes altres mesures a decidir per les escoles, com la presa de temperatura abans d’accedir al centre o l’organització més interna (accessos, franges d’entrada i sortida, baixar ràtios per fer més estancs els grups o mantenir una certa especialització amb els grups habituals. Però en general el curs ha començat malgrat la pandèmia i això probablement és la notícia més positiva dels darrers sis mesos. Probablement aquest 14 de setembre de 2020 sigui de debò el primer dia de la ‘nova normalitat’ des de l’aparició de la pandèmia.

Tot, però, amb algunes incerteses, ja que el retorn a les escoles es produeix en un moment d’increment de contagis de Covid i perquè encara no se sap tot ni sobre la propagació del virus, ni sobre la infecció que causa ni sobre la base de moltes mesures que s’han fet per aturar el virus. El mateix dia que les escoles han reobert el Taulí s’acosta al centenar d’hospitalitzats amb xifres pròpies de la fase 0 del confinament. En tot cas, després de sis mesos l’escola presencial ha tornat.

Talls de carrers 

L’Ajuntament ha autoritzat el tall d’una trentena de carrers a les hores d’entrada i sortida i ha reforçat la neteja dels centres educatius. El consistori destina 2,6 milions a l’inici de curs, dels quals 900.000 euros són extraordinaris que es destinen a mesures relacionades amb la Covid-19. No obstant, el propi consistori, a través de l’alcaldessa, Marta Farrés, va assegurar dijous passat que el curs serà “d’assaig i error” i no descarta prendre altres mesures, o modificar les actuals, a mesura que es vegi si funcionen o no. “Ens toca tornar a la nova normalitat i esperar que les mesures que s’han pres serveixin per poder continuar anant a l’escola perquè el més important és que els infants tornin a l’escola i ho facin de manera segura””, ha assegurat Farrés.

Crítiques dels sindicats

Educació ha reforçat els centres educatius del Vallès Occidental amb 1.000 professionals més. Però tots els sindicats de món educatiu reclamen més mesures per fer de les escoles i instituts espais segurs. Creuen que cal reforçar el personal per abaixar les ràtios i tenir més equips de protecció individual (més info: ‘Els sindicats aniran a Inspecció de Treball i plantegen una vaga‘).

Més informació: 

Els sindicats educatius demanen més mesures per garantir la seguretat

Foto portada: alumnes anant de camí al primer dia de classe, a l’escola Ribatallada, a La Creu Alta. Autor: R.Benet.