Fira FP - Castellarnau. Autor: David B.

L’oferta de FP se cita a Fira Sabadell

Aquest dijous ha començat la segona edició de la Fira de l’FP a Fira Sabadell, que estarà oberta des d’aquest dijous a dissabte. Els assistents hi poden conèixer una vintena de famílies professionals i uns 80 cicles formatius de cara a enfocar el seu futur, a més de parlar amb professionals del sector i rebre una atenció personalitzada.

La Fira de l’FP està oberta a tothom qui vulgui conèixer l’oferta formativa de cicles de grau mitjà i superior que s’imparteixen a Sabadell i en altres municipis de la comarca com Ripollet, Palau-solità i Plegamans o Caldes de Montbui, al Vallès Oriental.

Moltes escoles organitzen una visita al recinte firal amb els seus alumnes perquè coneguin de primera mà què poden fer si volen continuar estudiant. També hi ha qui hi va pel seu compte, com Mar Carbonell, que hi ha anat amb dues amigues més. Aquest any, Carbonell està “fent el primer de Batxillerat científic, però m’està anant malament; llavors estic interessada en el cicle formatiu d’Atenció a les persones en situació de dependència”.

El que Carbonell ha vist a la Fira l’hi ha agradat; “m’ho han explicat tot, les assignatures, les sortides professionals…” i ha afegit que “m’ha convençut, l’any que ve faré aquest cicle”. També estudiant de Batxillerat, Marta Cardona ha explicat que “prefereixo fer una cosa que m’agradi i m’aporti més que no fer el Batxillerat i que no em surti bé”.

Fira FP - Xaloc. Autor: David B.
Mercè Garcia amb membres del Xaloc. Autor: David B.

Un dels expositors l’ocupa l’Escola Xaloc, promocionant el Programa de Formació i Inserció (PFI) de Cuina. Aquests estudis, de dos anys, estan enfocats a persones amb un 33 per cent de discapacitat que no hagin acabat l’ESO. “És una oportunitat d’inserció social i professional”, explica Mercè Garcia, educadora d’aquesta escola especial sabadellenca.

“Els nois que treballen a l’escola estan molt contents, penso que ells mateixos veuen que en poder estudiar un PFI veus el resultat en el teu dia a dia, en les pràctiques, a la cuina…”, assegura Garcia.

Preguntada per la fira, Garcia creu que “l’any passat no hi va haver una resposta tan gran; aquest any des dels instituts s’ha fet una crida molt gran a què facin les visites”, i ha reivindicat “que s’escolti més a la Formació Professional, una part de l’educació que trobo que està una mica rebutjada, que és com que qui no segueix els estudis va a l’FP, i no és veritat”.

També hi ha qui ha fet un grau mitjà i ara vol continuar estudiant un grau superior. És el cas d’Anna Guillén i Anna Morante, de Sabadell i Cerdanyola respectivament, que “ara estem fent el curs pont per fer un grau superior d’Educació infantil”. A la fira hi han vingut a veure en quin centre faran el cicle.

Fira FP - IES Sabadell. Autor: David B.
Espai de l’IES Sabadell a la Fira. Autor: David B.

El curs vinent l’IES Sabadell estrenarà un grau superior de Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, perfil professional videojoc i oci digital. Un dels professors, Ferran Martínez, explica que el cicle “serà orientat a la programació de videojocs i a especialitzar-se en els que es poden jugar per Internet”. D’altra banda, el director del centre, Joan Albert Vicenç, destaca que “és el primer institut del Vallès que fa aquest cicle de videojocs i oci digital”. Hi ha disponibles una trentena de places.

Assessorament personalitzat

Repeteix presència com l’any passat a la Fira un punt d’atenció personalitzada. Una de les persones que atenen els interessats, Anna Barcia, explica que “principalment els dubtes [dels alumnes] són que no saben què fer després de 4t d’ESO, si Batxillerat o un Cicle Formatiu. Sempre els hi donem tota la informació i al final marxen i els hi diem ‘reflexioneu, mireu-ho a casa i decidiu”.

En la primera jornada matinal s’ha fet una visita institucional amb la presència dels alcaldes de Sabadell, Barberà i Badia. El regidor d’Educació de l’ajuntament de Sabadell, Joan Berlanga, ha destacat que “estem ajudant molt als nois en una edat delicada a prendre una decisió sobre què estudiar, posant èmfasi en una formació professional sovint una mica silenciada i desconeguda”. Segons Berlanga, aquest any s’han doblat les inscripcions respecte a la primera edició de l’any passat, amb 3.600 inscrits enguany.

Foto portada: mostra de l’IES Castellarnau. Autor: David B.  

Comments are closed.