Foto portada: pati de l'escola Alcalde Marcet, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Preocupa l’absentisme escolar de molts alumnes de la comunitat gitana

El departament d’Educació ha detectat un alt grau d’absentisme entre alumnes de famílies gitanes en l’inici del curs escolar. Segons Educació, està passant a poblacions com Sabadell, Reus o Sant Adrià del Besòs. El departament creu que hi ha una campanya de la por instigada per alguns grups. 

En una entrevista a TV3, el conseller d’Educació, ha assegurat que hi ha una campanya negacionista a Facebook:

“Hi ha una entitat nova que ha aparegut en el món de les comunitats gitanes que està demanant a les famílies que no portin els fills a l’escola. Aquí ja estem actuant. Estàvem en preavís. Estem actuant i començarem a actuar més aquesta setmana perquè hi ha aquests moviments negacionistes que també actuen davant d’algunes famílies”.

L’orientador educatiu de la Fundació del Secretariat Gitano, Jordi Maldonado, constata que en bona part de casos la comunitat gitana vol validar que les escoles són segures abans de tornar.

“Si aquesta setmana veuen que des del centre no hi ha casos positius i les mesures són adequades, portaran els nens a l’escola”, assegura convençut.

Un dels centres que ha fet saltar les alarmes està situat a Sabadell. En concret es tracta de l’escola Tarlatana, històricament escola de l’Alcalde Marcet, situada al barri de Can Puiggener, i amb un alt percentatge d’alumnat gitano.  Segons declaracions de la directora del centre a TV3, de 160 alumnes, dilluns van anar a classe mig centenar (no arriba a una tercera part) mentre que dimarts hi van assistir 72 (menys de la meitat). Esperen que més famílies facin el pas de portar-los. A sisè de primària, de 20 alumnes han anat a classe mitja dotzena, i a cinquè, han assistit 5 alumnes d’un total de 19. Els professionals del centre miren de convèncer les famílies. Situacions com les de l’escola Tartalana es produeixen en menor mesura en altres centres de la ciutat com l’escola Espronceda o l’escola Juan Ramón Jiménez, al Poblenou de la Salut.

Fiscalia obre la porta a actuar

El departament d’Educació intenta recordar que els beneficis de portar els infants són molt superiors als possibles riscos. En general, manté el departament, l’abstentisme no és destacable a hores d’ara. Mentrestant, la Fiscalia recorda que la instrucció és obligatòria entre els 6 i els 16 anys i obre la porta a actuar a nivell punitiu contra les famílies absentistes.

Foto portada: pati de l’escola Tartalana, l’any passat, aquest dijous. Autor: J.d.A.