Saturació a les aules, segons CC.OO

El 46 per cent de les aules públiques d’educació infantil i primària de Sabadell tenen més de 25 alumnes per aula. Si es parla de secundària obligatòria, el 45 per cent de les aules sabadellenques tenen més de 30 alumnes. Segons el sindicat Comissions Obreres, les dades palesen les sobreràtios generalitzades. 

Sabadell està per sobre la mitjana vallesana en quant a ràtios (número d’alumnes per aula). I la ràtio ja és alta a la comarca (el 42 per cent de les aules d’entre P3 i sisè de primària vallesanes té sobreràtio; el 37 per cent de les aules d’entre primer i quart de secundària).

Així les dades sabadellenques són “molt elevades” com diu CC.OO quan hi ha més d’un terç de les aules amb sobreràtios. Però no és un cas únic. També són molt elevades tant en primària com en secundària a Terrassa, Rubí, Montcada i Reixac i Palau-Solità i Plegamans. En primària són molt altes a més a Barberà, Ripollet i Sant Cugat. En quant a l’ESO, són molt elevades a Cerdanyola i Matadepera.

Les dades fan referència a l’actual curs escolar, 2018-2019 i van ser facilitades pels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental al sindicat. Un cop analitzades, demanen un canvi “radical” de posicionament dels governs catalans.

“Un canvi que passi per deixar de pensar en les places escolars com en un mercat, on es fomenta la competitivitat entre els centres per triar un determinat alumnat. No es pot deixar la garantia del dret a l’educació al mercat: els drets de la ciutadania a aquesta només podran ser garantits pels poders públics i sempre vetllant pels interessos de l’alumnat i de la societat a la qual va dirigida”, diu CC.OO en un comunicat.

El sindicat demana reduir en cinc alumnes per aula l’actual ràtio. Així en infantil i primària la ràtio hauria de ser de 20 i a l’ESO de 25, mentre que a batxillerats o formació professional podria arribar a 30. En tot cas, permetent els “desdoblaments necessaris” de grups per potenciar la qualitat.

Comments are closed.