Recepció institucional de les tres creadores del plàstic biodegradable

Tres noies recorren el món amb la seva creació: un plàstic biodegradable

Tres alumnes de l’escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell han creat un material biodegradable que podria substituir el plàstic convencional i que respecta el medi ambient. El seu projecte ha estat guardonat en diferents fires de diversos països, i els ha permès viatjar a Brasil o a Nova York. Les joves no volen que el seu invent quedi oblidat i estan disposades a seguir per aquest camí. 

Alèxia Còrdoba, Victòria Dugo i Cristina Bros són tres noies de 16 anys, alumnes de l’escola Mare de Déu de la Salut que, en el marc d’un projecte escolar van decidir inventar un plàstic biodegradable que pogués funcionar com a substitut del plàstic. Aquesta creació les ha portat a obtenir diversos premis i reconeixements, així com també la possibilitat de viatjar a Brasil per donar a conèixer la seva troballa i, properament, a Nova York.

Les tres noies expliquen que van crear el material “a partir d’ingredients que podem trobar a les nostres cuines”. La idea va néixer quan la Victòria Dugo va acompanyar els seus pares a fer la compra i els van oferir una bossa feta d’un material que no era plàstic. La noia, encuriosida, va preguntar de què estava feta. Quina va ser la seva sorpresa quan la caixera va contestar: “de fècula de patata”. Va ser llavors quan se li va encendre la bombeta: “Per què no creem un material semblant que es pugui fer servir per elaborar altres objectes?”, va reflexionar.

Primer van utilitzar materials com el vinagre o la glicerina, i després van decantar-se per les algues. “Amb aquests dos mètodes vam aconseguir fer ampolles i gots”, assegura una de les noies. La idea és aplicar aquest tipus de material per crear “objectes que utilitzem i llencem”, per tal que desapareguin més ràpid.

El material que han creat “perd l’aigua en un termini de dues setmanes, llavors fan efecte les els microorganismes i els fongs, i després d’un any, tot i que continua existint la matèria orgànica, no és perjudicial pel medi ambient, perquè al ser matèria orgànica no produeix microplàstics”, explica una de les joves científiques.

Les noies van rebre tres guardons de la fira barcelonina Exporecerca Jove, un dels quals les ha portat a Brasil. Ara es disposen a anar a Nova York a seguir explicant la seva troballa. En un futur els agradaria “ser capaces de substituir tot el plàstic que s’està produint”, sobretot focalitzant-se en “bosses de plàstic i gots”. Però també estan disposades a “crear ampolles o joguines”. Destaquen que és “un projecte que té molt futur”.

Per últim, les tres estudiants tenen l’esperança de trobar alguna empresa que les ajudi a fer avançar el projecte que tot just comencen a crear, perquè tot ho han fet en un laboratori d’escola, “que té unes limitacions”. “Ens agradaria poder col·laborar amb algun laboratori o centre de recerca per poder professionalitzar aquest treball”, destaquen.

Una recepció institucional 

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i diferents regidors de la ciutat han rebut a les tres joves a la sala de plens de l’Ajuntament de Sabadell. L’alcaldessa ha posat en valor el fet que les creadores siguin tres noies, i les ha animat a seguir endavant. “Vosaltres sou la conseqüència de tota una lluita”, ha argumentat. I ha afegit que “està clar que les dones estem perfectament capacitades”. En darrer terme també ha agraït a pares i als mestres “tot el suport” cap a les noies i ha posat els recursos de l’ajuntament a la seva disposició.

Foto portada: Recepció institucional de les creadores del plàstic biodegradable. Autora: Irene Juárez