Foto portada: diferents imatges d'aquest 2019 a Sabadell.

El 2019 a Sabadell, en 19 notícies

Any molt intens aquest 2019 que acaba. Any de sentència històrica a més de mig govern català, dures protestes al carrer, canvi de govern municipal i retorn dels socialistes a la plaça Sant Roc a nivell polític. Però més que això: any de victòries esportives amb un Club Natació pentacampió d’Europea, un Centre d’Esports en perenne agonia fins la salvació a Olot i canvis a les entitats econòmiques. El primer cop que Sabadell té un guardonat amb el Prudenci Bertrana de novel·la, que en escala més simbòlica l’històric alcalde Marcet deixa el nomenclàtor o que la popular Zona Hermètica ja ha tancat per sempre.

Aquest és resum de l’any 2019 en 19 notícies per ordre cronològic.

1. La Manada de Sabadell

Una violació grupal a una jove de 18 anys el matí del 3 de febrer desemboca en una onada d’indignació. La jove tornava a casa després d’una nit de festa per diversos locals del centre. Al tornar es va trobar amb un jove, que la va portar a una antiga oficina bancària situada a la carretera de Terrassa, al barri de Can Feu. Tres homes la van violar. Tres més van assistir a l’escena sense fer res per aturar-la. La jove va sortir de la nau acompanyada per un dels homes, però va poder fugir fins trobar una parella en cotxe, que la va acompanyar a Can Marcet, on va denunciar els fets. De resultes d’aquell matí de diumenge de febrer, es van detenir primer mitja dotzena de persones, que residien la majoria com a ocupes en una nau industrial abandonada.

Foto portada: concentració contra l'agressió sexual. Autor: J.d.A.
Concentració contra l’agressió sexual, dilluns 5 de febrer. Autor: J.d.A.

10 mesos després el cas segueix en instrucció. Dues persones van entrar en presó provisional, un investigat va quedar en llibertat amb càrrecs i es va fugar i la resta segueixen en llibertat amb càrrecs. La jove ha demanat ordre d’allunyament però ha estat rebutjada. A la primavera va patir un atac d’ansietat al creuar-se amb un dels presumptes violadors en un carrer del centre.

Més info: ‘Agressió sexual’

2. Punt i final al soterrament de les vies a Gràcia i Can Feu

A començament de febrer obre al trànsit el renovat Passeig de Can Feu. És el punt i final a una complexa i reivindicada actuació a la zona, que va comportar el soterrament de les vies del tren entre la nova estació i la Rambla d’Ibèria primer, una llarguíssima negociació per soterrar les vies fins el Passeig de Can Feu i les posteriors obres, que finalment ha pagat la Generalitat. Els convois passen ara per sota del Passeig de Can Feu i la zona es configura com un pol d’atracció futur per la ciutat, que ha canviat molt de fesomia en els darrers anys. Qui ho veu clar primer és la cadena Aldi, que obre un gran supermercat a l’entrada de Sabadell.

3. Final històrica de waterpolo: el Club, pentacampió

El 20 d’abril, dissabte de Setmana Santa, l’equip femení del Club Natació Sabadell es proclama campió de l’Eurolliga de waterpolo a la piscina de Can Llong (més info: ‘Final antològica‘). En una remuntada històrica que passarà als anals de la història del waterpolo femení, el Club es penja la seva cinquena Eurolliga. Les waterpolistes de David Palma firmen una nova temporada històrica, amb un ple de títols.

Foto portada: l'equip femení de waterpolo del CN Sabadell, quan va guanyar l'Eurolliga. Autor: David B.
L’equip femení de waterpolo del CN Sabadell, quan va guanyar l’Eurolliga. Autor: David B.

A l’estiu bona part de la base campiona marxa a altres equips i el CN Sabadell encara una renovació parcial. En la primera part de la temporada, l’equip perd la Supercopa d’Europa a casa i alguns partits a la Lliga, però manté la seva competitivitat i accedeix a la següent fase de l’Eurolliga en una competida fase de grups.

4. El PSC guanya les generales a les portes de les municipals

Victòria clara dels socialistes a les generals del 28 d’abril. Els socialistes guanyen a Sabadell unes eleccions per primera vegada en quatre anys. Després de la moció de censura contra Mariano Rajoy i l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, bona part de l’electorat sabadellenc fa confiança de nou el PSC (i el PSOE). Tot plegat a un mes de les municipals, on els socialistes aspiraven a recuperar l’alcaldia a través de Marta Farrés, que vol ser la primera alcaldessa de la història de la ciutat. Els partits amb bons resultats (bàsicament PSC i ERC) el 28-A veuen equivalències entre dues cites tan properes. Els perjudicats (Junts, PP, VOX) no tant. La realitat, un mes després, dona la raó als primers.

5. El CE Sabadell se salva a Olot

Després d’una segona volta per oblidar, el Centre d’Esports Sabadell salva la categoria de bronze del futbol espanyol pels pèls. En l’últim partit, a Olot, i amb l’arribada de l’exjugador Antonio Hidalgo uns partits abans com a revulsiu per un equip deprimit, el Sabadell tira de galons i s’imposa amb solvència a Olot (més info: ‘Fi del malson‘).

Foto portada: Pol Ballesteros celebrant el seu gol amb Édgar i l'afició arlequinada. Autor: C. Díaz.
Ballesteros celebrant el seu gol amb Édgar i l’afició arlequinada a Olot. Autor: C. Díaz.

Els arlequinats comencen la temporada amb bon peu, reforçats amb vells coneguts (Mackay, Lanzarote…) Arriben al Nadal líders de grup, amb bon joc i grans resultats, amb la Nova Creu Alta com un fortí (més info: ‘Recital del Sabadell i els torrons com a líders‘).

A nivell institucional es tanca el 2019 amb la institució pacificada després d’anys i panys, i amb nous inversors, via Londres, que donen un respir financer a l’entitat presidida pel lleidatà Esteve Calzada, que afronta el seu tercer projecte.

Més info: ‘El 2019 del CE Sabadell: de la depressió a la il·lusió‘.

6. El PSC recupera l’alcaldia

Amb un resultat més ample del previsible, el Partit dels Socialistes de Catalunya va guanyar les eleccions municipals de nou, tal com ho porta fent des de 1999 a Sabadell. Amb un equip renovat i encapçalat per Marta Farrés, l’única regidora amb experiència anterior, els socialistes obtenen el 29,86 per cent dels vots, a més de 10 punts de distància d’Esquerra. Passen de cinc a 10 regidors. Els resultats de les municipals no deixen tancat el govern, ja que una suma entre Esquerra, amb el millor resultat de la seva història (set regidors), la Crida (que passa de quatre a tres), Junts per Sabadell (tres) i la regidora de Podem constituïa una majoria alternativa que pot fer alcalde de nou el republicà Juli Fernàndez. Però Farrés i la cap de llista de Podem, Marta Morell, tanquen en pocs dies un acord de govern que deixa sense opcions la continuïtat de part del quatripartit.

Marta Farrés celebrant la victòria electoral. Autor: David B.
Marta Farrés celebrant la victòria electoral. Autor: David B.

El consistori es completa amb Ciutadans, quarta força amb tres regidors. Fora en queden el Partit Popular, els ultres de VOX i, per primera vegada en la història, l’espai que enganxa amb la tradició política del PSUC i ICV-EUiA, presentat en aquesta ocasió sota el nom Sabadell en Comú. La gestió del quatripartit i sobretot la trencadissa amb Podem els llasten. Tampoc entra la regidora des de 2007 Marisol Martínez, amb 100% Sabadell. Dels quatre partits que configuraven l’anterior govern, dos són arrasats per l’electorat. D’aquells 14 regidors, en queden ara 10 (set d’Esquerra i tres de la Crida). El ple es renova fortament (més info: ‘Els 27 regidors‘).

El mateix dia hi ha europees. Victòria també socialista però important l’efecte Puigdemont. L’expresident es presenta encapçalant la candidatura de Junts per Catalunya i obté un gran resultat, molt per sobre del que obté, el mateix dia, Junts per Sabadell a les municipals.

7. Canvi de president a la Cambra de Comerç

Després d’anys d’atonia, a començaments de juny hi ha nou president a la Cambra de Comerç i Indústria. El nou president és Ramon Alberich, empresari del sector químic i president de la mútua Egarsat. Alberich havia estat vicepresident d’Antoni Maria Brunet, i presenta un equip renovat però de caràcter continuador.

President de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich. Autor: David B.
El president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich. Autor: David B.

Res a veure amb la situació de la Cambra de Comerç de Barcelona, on guanya la candidatura independentista Eines de País, fent president Joan Canadell, o a Terrassa, on Eines de País també té certa importància. Alberich forma part de l’empresariat clàssic sabadellenc. En els seus primers dies mostra la intenció de recuperar el pols i la veu pròpia de la Cambra en els debats de la ciutat i la seva demarcació.

El 2019 deixa un canvi també a la històrica patronal del Gremi de Fabricants, qui té per primera vegada en prop de 500 anys una presidenta: Rosvi Moix.

8. Barderi, primera Prudenci Bertrana de Sabadell 

A finals de juny Montse Barderi és converteix en la primera sabadellenca que guanya el premi Prudenci Bertrana de literatura, un dels més prestigiosos (i ben dotats, amb 30.000 euros) de la literatura catalana. Barderi guanya el premi per la novel·la La memòria de l’aigua, basada parcialment a Sabadell. A més, l’escriptora tanca un any 2019 rodó, on ha estat comissària de l’Any Teresa Pàmies i ha rebut el reconeixement de crítica i públic amb la novel·la La memòria de l’aigua, entre les més venudes.

9. L’homicidi del carrer Gràcia

Alarma social per un homicidi aparentment a sang freda en ple carrer Gràcia de Sabadell, just al costat de la història seu de l’extinta Caixa Sabadell. Eren les tres de la matinada quan un jove, informàtic de professió, de nom Héctor i barceloní de residència però que treballa per una empresa externa a les instal·lacions del Banc Sabadell a la plaça de Catalunya, rep una ganivetada mortal en el femoral d’una cama.

Foto portada: el presumpte autor del crim del carrer Gràcia. Captura de vídeo dels Mossos.
El presumpte autor del crim del carrer Gràcia. Captura de vídeo dels Mossos.

El jove havia plegat de treballar a la nit, va visitar alguns bar per veure un partit de futbol i es va quedar a Sabadell esperant la sortida del ferrocarril. Assegut a terra amb el seu portàtil, sense cap rastre de provocació ni discussió, rep la ganivetada per part d’un altre home que anava acompanyat d’una dona. Els dos surten fugint. Héctor es dessagna al carrer, sense vianants a aquella hora. Hores després el seu cadàver segueix al mig del carrer fins que un veí truca la policia. Els sanitaris ja no el poden reanimar. Els Mossos tallen el carrer, busquen qualsevol indici i mesos després distribueixen una còpia de les imatges d’una càmera de seguretat. Però sis mesos després no hi ha cap detingut.

Més info: ‘Crim del carrer Gràcia‘.

10. Farrés retira la pancarta

Primera decisió de calat polític de Marta Farrés, tot i que mes i mig després d’accedir al càrrec (l’alcalde de Cerdanola, per exemple, ho va fer l’endemà de prendre possessió del càrrec). La Junta de Portaveus aprova retirar la pancarta col·locada per l’anterior govern a la façana de la plaça Sant Roc. El seu missatge: ‘Llibertat presos polítics’. El PSC, Ciutadans i Podem aproven treure-la; els independentistes d’ERC, Crida i Junts estan en contra. La Junta però ho aprova i Farrés decideix retirar-la el darrer divendres abans de les vacances d’agost.

Foto portada: la pancarta, aquest dilluns a la tarda. Autor: David B.
La pancarta, que es va retirar al juliol. Autor: David B.

Des d’aquell divendres de juliol, algunes desenes de persones es concentren cada dia, de 12 a 1 del migdia, a la plaça Sant Roc per demanar que la pancarta sigui reposada de nou.

11. Carbonell, les waterpolistes i Salguero destaquen al Mundial de natació

Discret paper dels nedadors espanyols però notable el de la desena de sabadellencs o vinculats professionalment al Club al Mundial de natació de Gwangju (Corea del Sud). La nedadora barcelonina del CN Sabadell Ona Carbonell fa història i es penja tres medalles: plata en el solo lliure i en el solo tècnic i bronze en highlight. Suma 23 medalles en els Mundials. Al setembre, però, anuncia la seva retirada, almenys de forma temporal.

En waterpolo la selecció espanyola es penja la medalla de plata. La campiona del món és Estats Units, que guanya 11 a 6 la final. El combinat estatal compta amb sis nedadores que jugaven al Club abans del 30 de juny: Laura Ester, Paula Leitón, Maica Garcia, Anna Espar, Judith Forca i Bea Ortiz.

Foto portada: Salguero amb la medalla de plata del Mundial.
Salguero amb la medalla de plata del Mundial.

En paralímpics, el sabadellenc Óscar Salguero aconsegueix la medalla de plata en la prova dels 100 braça. Queda a només 13 centèsimes de l’or, que aconsegueix el rus Andrei Kalina.

12. Greus aldarulls a la Festa Major

La gran nit de la Festa Major acaba amb ampolles volant pels aires, salves de la policia i corredisses a l’Eix Macià. La nit de dissabte a diumenge es produeixen greus incidents a l’avinguda de Francesc Macià. Amb els concerts ja acabats i les Barraques tancades i recollint, hi ha enfrontaments entre unes 500 persones i agents dels Mossos en una nit complexa. Tot plegat acaba amb prop d’una desena de detinguts i escenes de contenidors com a barricades i ampolles volant pels aires molt poc vistes a la ciutat.

Marta Farrés - Mirna Lacambra. Autor: David B.
Farrés i Lacambra. Autor: David B.

La Festa Major no ha estat exempta de polèmica, a causa del boicot de part del públic assistent a la pregonera de la Festa Major, Mirna Lacambra. És el primer acte públic després de la retirada de la pancarta en referència als dirigents independentistes empresonats. Però Farrés ja havia encarat l’hostilitat d’alguns grups independentistes en la presa de possessió, el 15 de juny. Ha de sortir escortada de l’Ajuntament. La pancarta encara estava penjada.

13. Detinguts 23-S

Sabadell, epicentre d’un operatiu policial contra el que podia ser l’origen d’un grupuscle terrorista independentista. Era almenys la tesi de la Fiscalia i la Guàrdia Civil, que fa diversos registres a Sabadell i altres ciutats com Cerdanyola i Santa Perpètua. A Sabadell inicialment es retenen quatre persones als seus domicilis però finalment se’n detenen dos: Xavier Duch, vinculat a diverses entitats culturals i responsable de seguretat de les barraques de la Festa Major, i Jordi Ros, un vell conegut dels cercles independentistes. Els dos formen part del Comitè de Defensa de la República (CDR), com la resta dels detinguts. Se’ls acusa, amb cinc detinguts més, de preparar explosius per atemptar contra béns i assaltar el Parlament de Catalunya amb motiu de la publicació de la sentència. Càrrecs: terrorisme, conspiració per estralls i tinença d’explosius.

Els tres CDR investigats per terrorisme per l'Audiència Nacional i deixats en llibertat sota fiança surten de la presó de Soto del Real el 20 de desembre del 2019. Pla general. (Horitzontal)
Xavi Duch sortint de la presó al desembre. Autor: ACN.

El 26 de setembre ingressen a la presó. En declaració judicial, Duch nega qualsevol vincle amb la preparació d’explosius. Ros, per la seva banda, reconeix que assajava fórmules químiques per preparar-ne, tot i que ho desvincula dels atemptats contra persones.

Tres mesos després, la tesi de la fiscalia perd força. Duch queda en llibertat sota fiança, com cinc dels set detinguts. Mentrestant, Jordi Ros segueix en presó provisional. Cercles independentistes consideren la investigació un muntatge policial per reprimir els CDR en els dies previs a conèixer la sentència als líders del procés. Unes 12.000 persones omplen els carrers de Sabadell contra l’anomenada Operació Judes el 28 de setembre.

14. Forcadell i Cuixart, condemnats

Després de mesos de judici i un estiu esperant-la, el 14 d’octubre la sala penal del Tribunal Suprem dicta sentència pels fets d’octubre de 2017. Condemna els principals líders del procés sobiranista per sedició. Es rebutja la rebel·lió i s’inclou la malversació dins la sedició, evitant les condemnes més elevades, però no hi ha cap absolució. S’esperen protestes i tot en un clima preelectoral ja que les eleccions generals del 28 d’abril no van portar la formació de govern i els comicis s’han de repetir al novembre.

Els 12 líders independentistes al Suprem, aquest matí. Autor: Pool EFE via ACN.
Els 12 líders independentistes al Suprem. Autor: Pool EFE via ACN.

Entre els condemnats hi ha dos sabadellencs. L’exregidora per Esquerra a Sabadell entre 2003 i 2007 i presidenta del Parlament en els dies àlgids del procés, Carme Forcadell, és condemnada a 11 anys i mig de presó. Per la seva part, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, és condemnat a 9 anys de presó. A més de Forcadell i Cuixart, es condemna a presó l’exvicepresident Oriol Junqueras (qui té la pena més alta, 12 anys) i els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull i l’expresident de l’Assembla Nacional Catalana Jordi Sànchez.

15. Dies de manifestació i fúria a l’octubre

La publicació de la sentència aixeca setmanes d’intenses protestes a tota la geografia catalana, també a Sabadell. El mateix dia de conèixer al sentència, unes 8.000 persones es manifesten entre l’Ajuntament i els jutjats, molts d’ells connectats en esperit amb els milers de persones que bloquegen els accessos a l’aeroport del Prat en la primera acció del Tsunami Democràtic, que aconsegueix un gran efecte sorpresa i acapara titulars de la premsa internacional.

Contenidor cremant a la Gran Via el 16 d'octubre. Autor: David B.
Contenidor cremant a la Gran Via el 16 d’octubre. Autor: David B.

L’endemà una altra manifestació (amb unes 3.000 persones a l’inici) acaba amb forts aldarulls a la nit la Gran Via (més info: ‘Batalla campal a la Gran Via‘). Un home és detingut, hi ha diversos ferits, desenes de contusionats i es bolquen molts contenidors per fer barricades, prenent-ne foc a alguns. La batalla campal entre Mossos i part dels manifestants s’allarga durant una hora per l’entorn de l’hospital Parc Taulí. És la protesta més forta a Sabadell en anys. Aquella nit una sabadellenca de 21 anys, de nom Andrea, és detinguda al centre de Barcelona en la primera nit d’aldarulls a la capital. S’estarà un mes en presó provisional.

Foto portada: manifestants per la C-58. Autor: David B.
Manifestants per la C-58 el 18 d’octubre. Autor: David B.

A partir d’aquell moment es produeixen altres concentracions i mobilitzacions, de major o menor seguiment, amb el punt àlgid del pas de l’anomenada Marxa per la Llibertat per Sabadell el 17 d’octubre, amb 15.000 manifestants la vigília de la vaga independentista del 18 d’octubre, quan una gran marxa surt des de Sant Quirze cap a Barcelona a peu per la C-58. Malgrat la tensió entre policies i manifestants, no tornen a haver-hi aldarulls més enllà de la nit del 15 d’octubre.

16. Any triomfal socialista

Els socialistes completen l’any amb més eleccions des de 1999 amb un pòker de victòries. A la ja esmentada de les generals d’abril i les municipals i europees de maig, cal afegir la victòria en les generals de novembre. Però si a l’abril la victòria va ser esperançadora per ells, al novembre va ser més agra per la irrupció amb moltíssima força de l’extrema dreta, que és la tercera força al Congrés.

Els resultats del cicle electoral deixen veure clarament com l’electorat sabadellenc se situa ara entre dues principals formacions polítiques: el PSC per una banda i Esquerra Republicana per una altra. Hi ha excepcions en un segon ordre, però: l’espai dels comuns ha resistit a tot arreu excepte a les municipals, i a les europees l’efecte Puigdemont va ser que l’expresident de la Generalitat obtingui resultats molt per sobre dels que obté Junts a generals o municipals. Ciutadans s’ha encallat. El PP està sota mínims. I a les darreres generals, VOX es converteix en una realitat i no només en una amenaça als barris més humils.

17. Marcet i Llonch, fora del nomenclàtor

Una llarguíssima discussió d’alt contingut simbòlic arriba a la seva fi a la tardor. El principal dirigent polític del franquisme a Sabadell, Josep Maria Marcet, alcalde entre 1940 i 1960, que va deixar un bon record entre la ciutadania, desapareix del nomenclàtor per franquista. També ho fa el seu successor, Antoni Llonch. El quatripartit d’esquerres impulsa al final del seu mandat la renovació del nomenclàtor, suprimint les places a Marcet i Llonch i fent entrar Clara Campoamor, les Dones del Tèxtil, l’activista gai Patricio Peñalver i l’antifranquista Cipriano Martos. La nova alcaldessa, Marta Farrés, executa els canvis, sense grans honors, fet que provoca una inauguració popular de “desgreuge”, de la mà dels partits que donaven suport a l’anterior govern i entitats de memòria històrica.

Plaça de les Dones del Tèxtil
La nova plaça de les Dones del Tèxtil, antiga Plaça de l’Alcalde Marcet. Autor: J.d.A.

Aquest 2019 casualment el cadàver del dictador Francisco Franco ha estat exhumat del Valle de los Caídos i inhumat en un panteó familiar en un cementiri.

18. Punt i final a la històrica Zona Hermètica

Amb el tancament de Drinkking, la històrica zona d’oci nocturn coneguda com la Zona Hermètica passa a la història. Nou anys després d’aprovar-se el pla que impedia obrir més discoteques, i quatre anys després entrar en vigor el pla, les darrera discoteca és obligada a abaixar la persiana. Sabadell perd bona part dels seus locals nocturns. Els més grans marxen a Sant Cugat, Granollers o altres ciutats metropolitanes. Per altra banda, bona part del minvant públic nocturn (va a la baixa a causa del canvi d’hàbits de consum) es concentra, com antigament, gairebé en exclusiva als pocs locals cèntrics que obren fins tard.

19. Farrés compra el pàrquing del Passeig

Després de quatre anys tancat mentre es negociava el seu futur, Farrés decideix desencallar la compra del pàrquing del Passeig. Es paguen 4,8 milions d’euros a l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La idea és unir-lo a l’actual aparcament sota la plaça del Doctor Robert i tenir 500 places d’aparcament al bell mig del centre. És el primer pas per reactivar el Centre, segons les entitats econòmiques i els favorables a l’operació mentre que els crítics sostenen que l’operació és massa elevada, al comptat i quan no hi ha tanta demanda d’aparcar.

Comments are closed.