Foto portada: manifestació amb motiu del Dia de la Dona, l'any passat. Autor: Ajuntament / cedida.

El 8 de març sabadellenc, una oportunitat per celebrar la diversitat de cossos

El Dia Internacional de les Dones arriba a Sabadell amb un mes de març carregat d’activitats de tot tipus i adreçades a persones de totes les edats. Aquest any la temàtica escollida gira entorn la necessitat d’acceptar, celebrar i reflexionar sobre la diversitat dels cossos. Hi ha programades tertúlies, tallers, obres de teatre, jornades esportives i un acte central de commemoració del 8 de març. 

El cos de les dones és la temàtica al voltant la qual girarà un mes de març ple d’activitats que conviden a reflexionar sobre la diversitat de cossos, l’acceptació i la necessitat d’acabar amb uns cànons de bellesa tan imposats i alhora tan complicats d’assolir. La regidora de Drets Civils i Gènere, Miriam Ferràndiz, ha reflexionat sobre que cal “re-apropiar-nos de la relació amb els nostres cossos”, en una societat que fins i tot “mercantilitza el cos de la dona”.

El cartell d’aquest any s’ha escollit mitjançant un concurs que ha guanyat Viena Boeda Barnet, estudiant de l’Escola Illa. La jove ha reconegut que molt sovint no se sent identificada amb les dones dels cartells que veu pel carrer. Per aquest motiu es va plantejar com podia dissenyar un cartell que no exclogués a cap persona. És per això que va decidir crear-ne un sense cap imatge però amb una frase explicativa: “aquest cartell no conte cap imatge perquè no representa un únic model de dona”.

Guanyadora del concurs de cartells, Viena Boedo. Autor: Aj. Sabadell via Twitter

S’han preparat un total de 33 activitats diverses, moltes d’elles gratuïtes o amb un preu prou assequible. L’acte central serà el 8 de març, a les 18:30 hores a la Plaça Alcalde Marcet, on començarà la “manifestació-recorregut”, i culminarà a les 19 hores a la Plaça del Doctor Robert, on hi haurà una actuació artística i la lectura del manifest.

El cafè-tertúlia Dones i Cossos, la lectura de Malos consejos para malas mujeres, l’espectable de foc i música Les tretze roses o la conferència Transsexualitats en transició, són només uns exemples de les activitats que s’esperen per aquest mes.

També es duran a terme tallers per a dones de totes les edats. Des del Twerking per a empoderar, una sessió pràctica de tres hores adreçada a dones majors de 18 anys, fins a Dones que habiten cossos, un taller de tres sessions amb tècniques de dansa i teatre per a dones de més de 60 anys, passant pel Taller drag queer, per experimentar amb la capacitat performativa dels cossos.

I la cultura també serà molt present, amb exposicions com Veus sobre tela, que fa un recorregut per diferents obres fetes per dones de Sabadell, o Alliberem els nostres cossos, un recull d’imatges de cossos nus o sencers, que pretenen fer reflexionar sobre la pressió estètica que reben les dones per assolir un cos perfecte.

Més info: totes les activitats programades 

Foto portada: manifestació amb motiu del Dia de la Dona, l’any passat. Autor: Ajuntament / cedida.