Calendari

El calendari institucional de l’Ajuntament capgira la història d’una dotzena de contes clàssics

L’Ajuntament ha elaborat un calendari per a l’any vinent que capgira la història dels principals contes infantils. De la mà de l’escriptora Anna Cabeza, es revisiten clàssics com la Caputxeta vermella eliminant estereotips sexistes. El calendari es pot recollir a les Oficines d’Atenció Ciutadana o als centres cívics. S’han fet 9.500 exemplars que es poden recollir.

En la presentació del calendari, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que el calendari vol ajudar a repensar el rerefons dels contes clàssics.

Tal com deia Paco Ibáñez amb el seu érase una vez un lobito bueno al que maltrataban los corderos… les bruixes poden ser belles i els pirates honrats i cal posar en qüestió els estereotips, repensar semiòticament el rerefons dels contes clàssics, tal i com s’ha transmès amb l’enorme força de la indústria cultural de Walt Disney”.

Els rols de la dona i de l’home són posats en qüestió, desdibuixant-los i creant nous models més associats al propotit de societat igualitària que es vol pel segle XXI. L’escriptora Anna Cabeza, que coordina diversos clubs de lectura a la ciutat, ha posat text al calendari, format per un conte per cada mes de l’any.

Es tracta de jugar, de posar els conceptes cap per avall, i canviar estereotips com ara que les madrastres no han de ser tan dolentes, i acostumen a saber moltes coses i per això estan considerades perilloses. És un calendari per trobar mes a mes un motiu per somriure i per veure tot allò que es pot canviar”, ha assegurat Cabeza.

Contes tradicionals com La rateta presumida, La caputxeta vermella, La Blancaneus, La Bella dorment, La Bella i la Bèstia i d’altres d’arreu del món com Baba Yaga (Rússia) o “La serp” (Gàmbia) presenten finals alternatius i inesperats. Es trenquen alguns valors: per exemple la submissió, dependència o passivitat de les dones en alguns d’aquests clàssics, que són canviats per un paper actiu i decidit. En canvi, l’home deixa de ser tan fort, segur i decidit per ser més sensible i fins i tot feble.

Es presenta una rateta presumida més motivada per la lectura que per les tasques de la llar o trobar un bon marit, la madrasta de Blancaneus s’allibera de l’obsessió per la bellesa o la caputxeta vermella sap trobar sola el seu camí.

El calendari té 9.500 exemplars que han estat distribuïts entre els centres cívics, culturals, biblioteques i altres punts de distribució de l’Ajuntament. Però es posarà màxima atenció en la difusió als centres educatius, tant escoles com instituts.

Foto portada: el regidor de Drets Civils, Quim Carné, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i l’escriptora Anna Cabeza, en la presentació. Autor: Aj. Sabadell / cedida.