El confinament va frenar les denúncies de violència masclista

  • Les denúncies davant els Mossos i la Policia Municipal s’han reduït, de 496 a 442 aquest any. 
  • El programa del 25-N se centrarà entre la violència sexual als conflictes armats.

La violència de gènere és una situació compartida per a moltes dones de la ciutat, un fet crescut en l’últim any. Així mateix, el Serveis d’Informació i Atenció a la Dona ha fet 2.300 atencions, les quals representen un increment anual del 24 per cent, quan van ser-ne 1.850. El programa d’actes del 25-N gira entorn les dones, les violències i els conflictes armats. 

L’Ajuntament i les entitats de la Taula de Gènere presenten el programa de commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes contra les Dones. El programa  girarà entorn el lema ‘No som una eina de guerra’, el qual farà referència a la violència de gènere viscuda en conflictes armats i de les situacions sociopolítiques.

El SIAD té un 24 per cent més d’atencions en un any

L’increment de la violència de gènere és una realitat a la ciutat, així mateix ho plasmen les dades: entre l’1 de gener i el 15 d’octubre, el SIAD ha atès 301 dones i 91 fills i filles. En total s’han realitzat 2.300 atencions, la qual cosa significa un increment del 24 per cent respecte a les realitzades l’any passat, on es van fer un total de 1.850.

La majoria de casos, concretament un 53 per cent de les atencions, van ser a dones d’entre 20 i 45 anys que sol·liciten atenció psicològica. Així mateix, 921 atencions són a treballadores socials. Hi ha hagut un increment del 25%, respecte a l’any 2019 que n’eren 743. Segons el Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra de Sabadell, enguany s’han realitzat 442 denúncies de violència masclista a Sabadell, 54 menys que l’any passat, on en el mateix període se’n van realitzar 496.

“Durant el confinament la majoria de dones no van presentar denúncies i quan ha acabat el confinament tampoc han vingut a denunciar-les, malgrat que vam fer moltes trucades per realitzar un seguiment específic a dones que podien ser més vulnerables. Per tant, entenem que moltes dones s’han quedat a casa que en el seu moment van patir algun tipus de maltractament i després no han sortit a denunciar-ho”, assenyala la cap del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos de Sabadell, Neus Rebull.

La dinàmica és similar al Servei d’Atenció a la Víctima de la Policia Municipal, que ha atès 444 casos de violència masclista respecte els 462 del 2019.

Davant les dades, l’Ajuntament pretén erradicar-les per aconseguir-ne un ressò i fer una crida a la ciutadania, per participar en els dels diversos actes programats pel 25N. Així mateix, la programació arrencarà el 16 de novembre, amb la xerrada Escriptores imprescindibles de la generació del 27. Las Sin Sombrero i acabarà el 13 de desembre amb l’espectacle infantil Les Supertitetes. Així mateix, durant la programació s’instal·laran vuit punts liles itinerants, per informar i sensibilitzar entorn les violències masclistes i LGTB-fofòbiques, i la ruta de la Sex Truck, pararà als diferents mercats de la ciutat per resoldre conceptes respecte a la sexualitat. “Les dones i les nenes representen el 95 per cent de les víctimes de les violències de conflictes armats, ells acaben sent víctimes de les guerres silencioses i són utilitzades com a instrument per desplaçar poblacions i com a mitjà per exercir repressió terror i control”, assenyala la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Marta Morell.

“Cada dia rebem dades de dones que pateixen violència masclista i són assassinades, i per això ara més que mai hem de seguir fent activitats de prevenció per no oblidar que és cosa de tots i totes eradicar aquestes violències. A més, les institucions ens hem de posar al costat de totes les entitats i tota la ciutadania”, manté la tinenta d’alcaldessa.

Tanmateix, es realitzaran diverses accions en el marc del projecte ‘Cultura i Conflicte’, que inclou exposicions fotogràfiques a diversos equipaments municipals, un documental i l’obra Encara hi ha algú al bosc, prevista per realitzar-la el 9 de desembre al Teatre Principal. Les accions giren entorn de les situacions i vivències viscudes durant el conflicte de Bòsnia, on fins a 50.000 dones i nenes van ser violades i torturades, els projectes donen veu als fills i filles nascuts d’aquestes violacions.

Enguany, el programa combinarà activitats en línia, xerrades, col·loquis i presencials, les accions a la via pública, espectacles, contes, entre altres. Totes elles pretenen visibilitzar la violència de les dones, concretament en els conflictes armats, per conscienciar la ciutadania i donar l’oportunitat de participació per tal d’erradicar tota mena de violència de gènere, tant física com psicològica.

Foto portada: Presentació dels actes del 25-N. Autor: David B.

Comments are closed.