El consum recupera el pols dilluns de Pasqua: més mones però més petites

Arriba el dilluns de Pasqua i amb ell arriba també l’aliment típic que els padrins regalen als seus fillols, tal com marca la tradició; la mona de Pasqua. La mona de pasqua simbolitza que el temps de quaresma i d’abstinència d’alguns productes gastronòmics s’ha acabat.

En els seus orígens, la mona, era un ‘rosco’ amb un ou dur per cada any que tingués el fillol, normalment arribava fins a dotze ous (un per cada any fins celebrar la comunió). Aquesta tradició ha anat evolucionant, canviant els ous durs per ous de xocolata i aquests han anat creixent com a grans construccions fetes amb xocolata, amb personatges de dibuixos animats o amb tota una sèrie de personatges cinematogràfics i televisius o fins i tot, passant pels equips de futbol, escuts i jugadors.

iSabadell ha parlat amb quatre forns i pastisseries de la ciutat per prendre el pols a com es viu el dia de la mona a Sabadell: el forn Centenari i Genescà, al centre, el forn Benet a l’Eixample, i la pastisseria Baires, a Can Llong. En termes generals els seus responsables asseguren hi ha hagut un gran moviment a les pastisseries dies abans de dilluns de Pasqua i algunes d’elles ja comencen a notar que s’esgoten les existències d’alguns dels seus productes i veuen una lleugera recuperació en el nombre de vendes respecte a l’any passat, tot i que els clients no gasten tants diners com anys enrere.

Eva Fernández, amb la mona 'Frozen'. Autor: David B.

Eva Fernández, desenvolupadora de negoci del Forn Centenari de la Ronda Zamenhof, assegura tenir molts encàrrecs de cara a dilluns de Pasqua sobretot de la clàssica mona de confitura amb xocolata per dins i cada cop té menys tirada la Sara (pastís de mantega).

Molta gent que ja s’ha endut el que és la mona de xocolata i pastissos, ja que hi ha molta gent que ho celebra abans del dilluns. Aquest any l’estrella de les mones és la que està ambientada en la pel·lícula Frozen (de la factoria Disney), seguit per la temàtica del Barça, els clàssics de Disney o Pepa Pig i Bob Esponja, passant pels sempre de moda súper herois”, ha manifestat Fernández.

En aquest forn realitzen les mones amb un percentatge de cacau molt elevat. Aquest any han realitzat la Colomba, un pastís d’origen Italià, que recorda al Panetone, és un brioix enriquit amb fruits secs i té forma de colom. Rebran en les properes setmanes, un guardó de la Generalitat de Catalunya, pels més de cent anys de funcionament ininterromput de l’establiment.

El cocodril, una de les mones més venudes a la pastisseria Bake's.

Per la seva part, el responsable de la pastisseria Baire’s del barri de Can Llong, Leandro Cioffi, ha afirmat que li demanen tot tipus de mones, però sobretot, de princeses i de dibuixos animats com la Hello Kitty o el Bob Esponja.

Aquest any hi ha una mica més de demanda que l’any passat. La gent demana la mona amb la figura de xocolata i el pastís que ja l’encarreguen de cara a dilluns. Els més buscats són el pastís de trufa, de nata i el de mantega, que no té tanta demanda”.

El gerent de pastisseria Genescà de la Rambla, Joaquim Genescà, ha manifestat que els clients s’han concentrat molt als últims dies i estan veient un creixement en el volum de venda malgrat que els tiquets individuals són més baixos.

Vista de l'assortiment de mones de la pastisseria Genescà. Autor: David B.

“Fem una línia molt econòmica, amb frontals de xocolata amb personatges diversos i unes altres més elaborades, com son les clàssiques cases o avions. També fem unes altres mones amb serigrafia, on es plasmen els dibuixos de la temporada. La que més es ven és la mona de Frozen, Violeta o dels cantants One Direction”, ha assegurat Genescà.

Ramón Benet, tercera generació de formers del forn Benet de l’avinguda de Barberà, assegura que aquest any en aquests moments els queda menys mones respecte a la temporada passada.

A part de les típiques mones de pastisseria, també elaborem la tradicional mona de Pan Quemado, feta de brioix amb taronja, que és la mona tradicional que porta un ou dur, per cada any que tingui l’infant. Estem venent molt les dues opcions de mona tant la tradicional com las clàssica” apunta Benet.

El forn de pa Benet també ofereix per aquests dies de Setmana Santa els panadons d’espinacs.

Foto portada: treballadores del Forn Benet mostrant les seves mones. Autor: David B.

Comments are closed.