Holi Sabadell enlluerna de color la ciutat

El ‘Holi’ enlluerna més de 1.000 persones a Sabadell

  • El Festival dels Colors esvaeix diferències i creix any rere any a la ciutat.

  • L’Associació Catalana de Bollywood porta a la ciutat danses d’una dotzena de grups.

Èxit del Holi 2012 a Sabadell, el festival dels colors provinent de la religió hindú que es celebra a la ciutat des de fa uns anys. Un miler de persones s’han aplegat a la plaça del Treball, al barri de Gràcia, per donar la benvinguda a la primavera, que porta nous colors a la terra, i observar les danses de Bollywood. Fins a Sabadell s’han desplaçat fins i tot grups de Madrid.

L’Associació Catalana de Bollywood, amb seu a Sabadell, i l’ajuntament han organitzat aquesta festivitat que continua creixent any rere any. Si a l’inici es va celebrar a la sala polivalent del Parc del Nord, ara la plaça del Treball permet moltes més visites, participació i una infraestructura més gran.

Des de les onze del matí, una dotzena llarga de grups han ballat al més pur estil de Bollywood. Dones, nenes, nens i algun home han mostrat les seves habilitats dansaires. L’Associació Catalana de Bollywood, amb seu a Sabadell, en concret al barri de Can Deu, ha preparat un festival de danses de Bollywood d’alt nivell. Segons assenyala la pròpia entitat, hi han participat grups de Sabadell, Igualada, Montblanc, Barcelona i fins i tot de Madrid.

Bon ambient a la plaça, el clima acompanyant i un dia primaveral per donar la benvinguda a l’estació de l’any més esperada pels temerosos del fred. Les moltes samarretes blanques denotaven que bona part dels assistents ja sabien a que venien. I venien a agafar color.


Què és el Holi?

El Holi és un festival en origen religiós provinent de l’hinduisme. Però en la pràctica, la festa és més terrenal que no pas una altra cosa. El Holi també és conegut arreu del món com el Festival dels Colors, una festa mitjançant la qual, a través de les taques de color es dóna la benvinguda a les bones temperatures, l’allargament dels dies i l’època de les bones collites. La gent s’unta els uns als altres amb la pintura, llançant pots de color i tenyint-se en un ambient de bon humor i fraternitat. Durant la festivitat no hi ha distincions de classe social, ètnica o de castes ja que quan tothom està cobert de pintura és fa difícil saber qui és què.

El Holi és una festa col·lectiva i comunitària. De fet, la dansa més massiva, amb una coincidència total entre els que ballaven sobre l’escenari i els que ho feien a la plaça, s’ha produït pocs minuts després del llançament de colors, en una mena de karma col·lectiu de gran intensitat.

Per l’apropament entre comunitats

L’Associació Catalana de Bollywood va néixer per promoure la cultura índia a Catalunya a partir de l’arribada de ciutadans indis i paquistanesos a la ciutat. També vol ajudar a través del centre cultural Asana a la integració a la societat catalana i l’apropament entre comunitats. Durant l’any 2011, hi havia empadronats a la ciutat 135 indis. En el cas dels paquistanesos, arriben als 390 a Sabadell.

També s’ha instal·lat una barra amb menjar hindú, coordinada pel restaurant de la ciutat Vindaloo, que ha tancat les seves portes durant el diumenge per centrar tots els seus esforços a la plaça del Treball.


La celebració d’aquesta originalment religiosa festa provinent de l’Índia al Sabadell del segle XXI també deixa escenes definitòries de la ciutat mestissa actual com a petits símbols: un participant empastifat de pintura bevent vi d’una tradicionalment castissa bota, un grup multiètnic gaudint de la festa dels colors o molts infants sabadellencs d’orígens diversos participant conjuntament en el festival.

Si a l’Índia el Holi esvaeix les diferències, com a mínim durant un dia, a Sabadell la Festa dels Colors ha unit tothom al voltant d’unes pintures i unes danses.