Foto portada: el raper Elgio, aquest dijous. Autor: J.d.A.

El raper de Sabadell Elgio, condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme

L’Audiència Nacional ha condemnat a una pena de dos anys i un dia de presó, 4.800 euros de multa i nou anys d’inhabilitació per un delicte d’enaltiment o justificació del terrorisme a cada un dels 12 rapers del col·lectiu La Insurgencia, entre ells el sabadellenc Elgio. Els joves recorreran la decisió.

El col·lectiu va publicar cançons a través de Youtube en la que segons l’Audiència Nacional s’enaltia l’organització terrorista GRAPO-PCE(r) i a 21 dels seus membres. La sentència, de la secció quarta, té el vot discrepant de la presidenta de la secció, Ángela Murillo.  No es pot demanar la suspensió de la pena de presó, ja que és superior (en un dia) als dos anys per cap. El tribunal ha estimat totes i cada una de les peticions del fiscal José Perals, el mateix que demana 375 anys de presó per l’anomenat cas Altasu. La instrucció va ser duta a terme per Carmen Lamela, ara coneguda per l’empresonament de polítics independentistes. Els joves poden recórrer al Tribunal Suprem.

“Lloes al GRAPO”

El text sosté que les lletres de les cançons tenen “continues al·lusions que desprovistes de qualsevol altra consideració són obertament una lloa a l’organització terrorista GRAPO i que, a més, si bé de forma puntual, aunen aquella a l’organització terrorista ETA, a la que citen”. A més, la sentència dóna per bo que les lletres conviden a “una operativa com l’usada per aquestes organitzacions terroristes”. Algunes de les estrofes esmentades per la sentència són les següents:

Aquí se apoya la insurrección armada, el que no sea partidario se convierte en adversario”; “hacen falta comandos que empuñen las pistolas”; “también hacen falta muchos contenedores ardiendo”; “El capitalismo no puede reformarse debe destruirse mediante la fuerza, al gulag malditos sinvergüenzas” o “me miro la cartera no me queda nada, dime cómo no voy a pensar en la lucha armada”, entre altres.

Al parer dels ponents, es constata “de forma inequívoca” que el contingut de les cançons s’orienta a exaltar els GRAPO, els seus integrants i les seves activitats, incitant a la violència terrorista. La sentència sosté que un pensament o una idea “no pot traspassar els límits del tolerable”.

A l’empara de la singular música desenvolupada pels acusats, la seva conducta no pot quedar més enllà del Codi Penal. De no entendre-ho així, es podria generar una àmplia parcel·la d’impunitat”. “Una cosa és la provocació i allò subversiu i una altra ben diferent el missatge netament de lloa i justificació a la lluita armada de l’organització terrorista GRAPO”, sosté el text.

La sala rebutja els arguments dels acusats, que s’emparen en la funció de la música com a forma de denúncia social i en la seva curta edat com per tenir coneixements de la història del GRAPO o d’ETA. “Allò crucial és que, juntament amb l’evocació continua dels integrants de l’organitzacio terrorista, es trasllada la idea de les seves activitats no són menyspreables sinó al revés, es pot presumir d’elles com exemple a seguir”. Els magistrats demanen retirar les cançons d’internet.

“Profunda” discrepància de la presidenta del tribunal

La presidenta de al secció cuarta de l’Audiència Nacional, Ángela Murillo, discrepa “profundament” de la condemna, tot considerant que la intenció dels acusats no era enaltir o justificar accions terroristes, sino que buscaven notorietat i cridar l’atenció que per altres vies no podien aconseguir.

Busquen la rima a tota costa, encara que sigui construint a vegades frases sense el més mínim sentit, ‘enaltint’ a una organització terrorista inexistent per extinguida fa molts anys i ‘lloant’ als que van ser els seus membres actius – que només subsisteixen en el record d’uns pocs- morts amb anterioritat al naixement d’uns acusats ‘en bolquers’, com ells mateixos van dir. Això no constitueix, en puritat de conceptes, enaltiment del terrorisme ni justificació d’accions terroristes”, assenyala la magistrada.

Entre els 12 acusats, ara condemnats, hi ha el jove de Sabadell Alex Nicolaev, ‘Elgio‘. Fa mesos que es va desvincular del col·lectiu La Insurgencia, està estudiant a la Universitat Politècnica a punt d’acabar els estudis universitaris, i segueix cantant rap. El jove sabadellenc ha valorat la sentència a través de Facebook:

El Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Junta de Portaveus de Sabadell van demanar la seva absolució fa uns mesos. El cas també va provocar la creació de grups de suports als acusats, entre col·lectius culturals alternatius.

A nivell local, la Crida per Sabadell s’ha solidaritzat amb Elgio, acusant la justícia espanyola de “seguir amb una creuada repressiva.

Foto portada: Elgio, fa uns mesos. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.