El taxi frena en sec per la segona onada

El sector del taxi pateix una crisi sense precedents. Mai abans, ni durant la crisi del 2008, havia patit un cop tan fort. Al març, Ràdio Taxi va reduir un 80 per cent el servei, passant així de 750 trucades diàries a 150. Ara temen una caiguda encara més pronunciada per culpa del toc de queda. Afortunadament, l’Estat ha ofert ajudes per als treballadors d’aquest sector i això els ha reomplert la bombolla d’oxigen per sobreviure a la pandèmia. De moment, Ràdio Taxi pot tirar endavant sense reduir parades ni apujar tarifes.

Sabadell té 143 llicències de taxi. D’aquestes, Ràdio Taxi n’explota 98, però no totes estan en actiu. El president de l’associació, Jacinto Martínez, exposa que actualment tenen uns 350 serveis diaris a repartir entre tots els conductors. Al març, però, la situació encara era pitjor. Acostumats a atendre 750 trucades diàries, el telèfon de Ràdio Taxi només sonava un centenar de vegades al dia durant els tres mesos de confinament. Davant una davallada del 80 per cent, la principal explotació del sector a Sabadell va decidir treballar cada dos dies.

La segona onada de coronavirus pot ser més devastadora que la primera. Martínez augura que aquesta vegada s’hauran d’estrènyer ben fort el cinturó:

“Abans que el govern decretés el toc de queda, ja havíem experimentat una reducció del 70-80 per cent. Ara, amb el confinament nocturn i el de cap de setmana, la feina caurà en picat”.

Tot i la gravetat, el sector del taxi a Sabadell no està tan malament com a Barcelona, per exemple. Per una banda, els taxistes sabadellencs asseguren que ofereixen un servei molt diferent del dels municipis més turístics i, per això, aquí el cop ha sigut més suau. La majoria de trajectes són curts i per dins la ciutat perquè el motiu del viatge és molt puntual i el destí és clar. Per aquest motiu, l’aparició d’Uber i Cabify l’any 2018 tampoc els va fer tant de mal com a les grans capitals on els trajectes són més llargs. Per altra banda, segons Martínez, tots els taxistes que van sol·licitar la primera ajuda anticovid ja l’han cobrat. De fet, el 23 d’octubre es va tancar el termini per demanar la segona assistència estatal i també els la han aprovat.

El president de Ràdio Taxi, Jacinto Martínez, a la parada de Doctor Robert. Autor: David B.

En ambdós casos, l’Estat els abona el 70 per cent de la base reguladora i també els perdona gairebé tota la quota d’autònoms. Per contra, el president de Ràdio Taxi considera que al ser un dels sectors afectats per la pandèmia i percebre un descens considerable en el volum de feina, l’Ajuntament els hauria d’haver allargat una mà. Martínez lamenta que hagin hagut de fer ells la regulació a nivell d’associació i reconeix que s’han sentit abandonats. “Això ho hauria d’haver fet l’Ajuntament” diu Martínez.

En canvi, l’associació se sent força recolzada pels ciutadans. Molts taxistes expliquen que, tot i ser un servei de quarta o cinquena necessitat, no han perdut als clients habituals. Els usuaris opten per aquesta alternativa perquè volen un tracte exclusiu, però Jacinto Martínez reconeix que, ara, un dels motius que també els decanta a agafar el taxi és la higiene.

“A diferència del transport públic, on els passatgers estan enllaunats als vagons o als autobusos, al taxi només hi ha dues persones per vehicle: el conductor i el client. A més, tant abans com després del trajecte, desinfectem el cotxe de dalt a baix. Tot plegat genera la sensació d’una major seguretat davant els contagis de coronavirus” explica Martínez.

Amb l’objectiu de cuidar la clientela alhora que la seva pròpia supervivència, Ràdio Taxi assegura que no apujaran els preus dels viatges. De fet, ja fa quatre anys que mantenen les tarifes. No obstant això, el seu president admet que s’han plantejat iniciatives més econòmiques, com el taxi compartit o fer serveis a preu tancat, però no les han implementat per falta de recursos. “Potser si tinguéssim més ajudes per part de les administracions, les podríem fer realitat” insinua el president de Ràdio Taxi Sabadell.

Foto portada: El president de Ràdio Taxi, Jacinto Martínez, a la parada de Doctor Robert. Autor: David B.