Els ancians també saben jugar a la Wii

L’intercanvi acostuma a estar associat a una permutació d’estudiants d’edats similars entre dos centres que pertanyen a comunitats o països diferents. Tanmateix, l’objectiu d’aquesta experiència és enriquir als participants i, per tant, no hi ha escrit enlloc que sempre s’hagi de fer a l’engròs. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sabadell impulsa un intercanvi generacional entre els alumnes de secundària i diferents entitats socials de la ciutat.

El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, anuncia que a partir del setembre, tots els alumnes de 3r i 4t d’ESO hauran de cursar la nova assignatura obligatòria: ‘Servei Comunitari’. Des de l’any passat, però, l’Institut Sabadell està agafant avantatge amb aquesta matèria a través del projecte Juguem, ens movem!

Des de la Residència Mutuam-La Creueta es vol trencar amb tots els prejudicis sobre la gent gran que té la ciutadania, especialment la més jove. La directora del centre, Dolors Cabré, desmenteix la llegenda urbana que “aquí dins hi tenim éssers humans estàtics, com si fossin estàtues, o una bateria d’angelets que reparteixen pau i tranquil·litat”. A continuació, amb un to més encimbellat, ha posat fre a “la lloança única i exclusiva dels avis actius que surten al carrer” i ha reivindicat que “els més grans no estan amagats ni tancats a les residències, sinó que hi estan perquè depenen de serveis que una casa no pot oferir. Però això no significa que hagin de deixar de rebre tots aquells estímuls que fan que una persona se senti viva; una persona com ells, com jo o com tu”.

El curiós cas de Benjamin Button

Una videoconsola traient fum i dos usuaris amb la batalla arrengada per aconseguir la victòria: així és com estava la sala polivalent de la Residència Mutuam-La Creueta. Durant un mes, aquest espai serà la pista on se celebrarà l’amistós Torneig de Bitlles entre els diferents grups mixtes, cada un format per dos alumnes i un resident.

Durant dues hores, de dos quarts de cinc a dos quarts de set del vespre, cap padrí es va queixar de mal d’esquena, de panxa o de cap. Tampoc van haver d’anar al lavabo ni van voler fer migdiada. Tots ells estaven absorbits per la consola i atents a quantes bitlles aconseguien tombar. Aquest dimecres, 30 de gener, només era un entrenament després que la setmana passada juniors i sèniors fessin la primera presa de contacte. La setmana que ve se celebrarà la semifinal a la mateixa sala i a la mateixa hora.

“La cara que se’ls posa quan aprenen a utilitzar la Wii és indescriptible. En aquests moments és quan t’adones que són pura adrenalina” afirma l’educadora del centre Rosa Torró.

L’intercanvi generacional no només té l’objectiu de crear relacions positives entre persones de diferents gènesis, sinó que també vol potenciar l’empatia, les habilitats socials i l’autocontrol de les emocions dels adolescents. Després d’una estada de 20 hores a la Residència Mutuam-La Creueta, els joves de 15 i 16 anys han pogut conèixer el passat dels seus corresponents.

“Es van conèixer la setmana passada durant les dues hores que dura cada sessió, i avui parlen com si es coneguessin de tota la vida!” apunta la directora del Centre amb un fil de veu per no interrompre la vèrbola entre una adolescent i una padrina.

Dolors Cabré i Rosa Torró han explicat a iSabadell que els nens es queden sorpresos quan escolten les històries dels avis de la residència, sobretot quan els hi exposen el motiu de per què no estan a casa de les seves famílies. “Fins que no els hi expliquen, no ho entenen i, per això, hi ha una caixa de prejudicis tan gran” diu l’educadora social. “Així com tots ells són adolescents però cada un viu la joventut d’una manera diferent, els avis són gent gran però amb històries molt heterogènies entre elles” afegeix Torró.

Ensenyar i aprendre a la vegada

El regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha exposat que Sabadell és la primera ciutat de Catalunya en establir el servei comunitari com una assignatura obligatòria. L’any 2017 va engegar aquesta proposta de caràcter voluntari, però en vista de les valoracions i resultats obtinguts, l’Ajuntament considera convenient imposar-ho a tots els centres d’educació secundària com una assignatura obligatòria.

Juguem, ens movem! només és una de la 30 activitats que promouen 27 institucions de Sabadell. Cada opció s’adequa a un perfil concret. Per exemple, Cabré reconeix que “aquest projecte no es podria aplicar a les persones que pateixen Alzheimer, però que per això hi ha múltiples projectes. Per trobar aquell que millor s’escau en cada centre”.

Altres exemples d’intercanvi intergeneracional que ja s’estan desenvolupant aquest curs són:

  • El projecte Lectures compartides, promogut per les Biblioteques Municipals de Sabadell.
  • El projecte Una vida, una història, promogut per la Residència SARquavitae Sabadell Ciutat.
  • El projecte Fem memòria mentre ballem, promogut per la Residència Allegra.
Foto portada: Alumnes de l’Institut Sabadell a la Resdiència Mutuam-La Creueta. Autor: M. Tornel 

Comments are closed.