Foto portada: el campus de la UAB a Sabadell, aquest dijous. Autor: David B

Els exàmens presencials generen polèmica entre els estudiants de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha anunciat que tots els alumnes realitzaran els exàmens de forma presencial. Aquesta decisió ha generat molta polèmica entre els estudiants, que han realitzat diverses queixes per revertir la situació i aconseguir una avaluació sense aglomeracions a les aules i sense haver d’exposar-se davant del “perill de contagi”. Tot i així, el rector continua ferm amb la resolució presa des de la universitat.

Les assemblees de les diferents facultats de la UAB han realitzat un comunicat dirigit a les autoritats acadèmiques i sanitàries on demanen que s’apliqui el mateix criteri a l’avaluació que a la docència; per tant, realitzar els exàmens en línia. El moviment estudiantil assenyala que la situació epidemiològica està empitjorant cada cop més i que la solució és realitzar un test massiu a tots els assistents, a més d’acomplir amb protocols estrictes d’entrada i sortida, per no generar aglomeracions. Si no es poden garantir les mesures de seguretat esmentades, els exàmens s’haurien de realitzar de forma telemàtica, denuncien.

El comunicat s’ha enviat a tota la part superior de la universitat, rectorat, denegat, vicedegà i secretariat, però, únicament els alumnes han rebut resposta del rectorat. Així mateix, el dia 8 de gener, el rector va enviar un correu anunciant que els serveis universitaris es mantindran com fins ara, i que per tant, no canvia res.

“Què passa? Que en els exàmens no hi ha perill de contagi? Estem pagant una educació que s’està fent en línia i per tant, els exàmens també ho haurien de ser. Som molts els estudiants que demanen uns exàmens en línia i no se’ns ha tingut en compte en cap moment. Al cap i a la fi, som nosaltres qui anem a classe i qui veiem que no hi ha espai suficient, no es mantenen les distàncies, i patim les aglomeracions als passadissos”, lamenta la delegada de dret i relacions laborals de la Facultat de Dret, Maria Arribas.

Totes les facultats s’han mobilitzat, han demanat signatures per enviar-les al rectorat, es va realitzar una petita vaga per part de l’assemblea d’estudiants i es va ocupar el rectorat. Tot i aquestes mobilitzacions no s’ha arribat a cap acord. “Se’ns demana que vinguem amb un mínim de deu minuts abans de l’examen, però si tots els tenim a la mateixa hora, ens trobem igual. A més, demanen que ens esperem als passadissos i allà es creen moltes aglomeracions”. Els estudiants titllen ‘d’incoherència’ la decisió presa pel rector i totes les mesures de seguretat que són pràcticament ‘nul·les’.

Docència en línia 

El dia 11 d’octubre del 2020, el departament Salut va demanar a totes les universitats catalanes implementar les classes virtuals, en principi només durant 15 dies. Però la decisió ha continuat vigent fins ara, quan ha començat el període d’exàmens.

Foto portada: aula del campus de la UAB a Sabadell. Autor: David B.