Foto portada: el que queda de l'edifici, des del carrer de Narcisa Freixas. Autor: J.d.A.

Enderroquen un despatx de Casulleras del carrer Creueta per a fer-hi 18 pisos

Un edifici industrial projectat per l’arquitecte Santiago Casulleras a la dècada dels 50 del segle passat ha quedat aquests dies en el pur ós. Està situat al carrer Creueta, cantonada amb Narcisa Freixas, i s’ha enderrocat a excepció de les façanes. Una mostra de la ‘protecció’ del patrimoni local. 

Es tracta del Despatx Creueta, un despatx tèxtil de l’any 1952, les obres del qual van acabar l’any 1954. Va ser alçat per l’arquitecte Santiago Casulleras, el mateix que va projectar la fàbrica de l’Artextil, el barri de Nostra Llar (‘les cases del Garcia’), i tres conegudes cases del carrer de la Indústria, en el seu moment el carrer dels amos: les cases Guasch, Comadran i Tamburini. L’edifici original del carrer Creueta, ara enderrocant-se a marxes forçades, és de la segona meitat del segle XIX, segons consta en la fitxa de protecció municipal.
Protecció entre cometes o, de forma correcta, protecció parcial puntual. Una protecció tan puntual que qui passi aquests dies pel carrer de Narcisa Freixas, al Centre, podrà veure clarament el que està quedant de l’edifici: la façana i poca cosa més.

Edifici Despatx Creueta. Autor: David B.
La façana, íntegra, des de la cantonada Creueta-Narcisa Freixas. Autor: David B.

La façana té planta baixa i planta pis composada pel casal originari i el cos afegit. Les dues parts estan unificades. Quan Casulleras va projectar l’edifici va aprofitar les construccions existents. Per un costat, dues cases de cos i per altra banda un edifici que havia tingut la funció d’escola. L’edifici el va fer Lluis Romeu Fatjó en motiu del casament de la seva filla.

Què s’hi farà?

El Despatx Creueta s’està enderrocant per fer una promoció de 18 habitatges i un aparcament. No obstant, la llicència d’obres s’ha d’aprovar el proper dilluns a la Junta de Govern Local.

Foto portada: el que queda de l’edifici, des del carrer de Narcisa Freixas. Autor: J.d.A.