Entesa vol que l’Ajuntament multi els bancs amb pisos buits com fa Terrassa

  • L’ajuntament de Terrassa és el primer a Espanya en multar les entitats financeres amb pisos buits.

  • Entesa i la PAH volen que el model s’exporti a altres municipis. Terrassa s’ofereix a explicar el seu camí.

L’ajuntament de Terrassa ha estat el primer d’Espanya en multar les entitats financeres amb pisos buits per no posar-los al mercat de lloguer. De moment, amb sancions de 5.000 euros, que poden ser superiors. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca demana que la mesura s’apliqui a altres ciutats. A escala local, l’Entesa per Sabadell demana l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, que imiti Terrassa.

Almenys des de la primavera de l’any 2012 l’ajuntament de Sabadell ha intentat arribar a protocols de col·laboració amb les entitats financeres presents a la ciutat amb diversos objectius: evitar els desnonaments, impulsar la dació en pagament i els lloguers socials i posar en disposició de la borsa d’habitatge d’emergència de la ciutat els pisos buits de les entitats financeres. El primer intent, liderat per l’exalcalde, Manuel Bustos, i l’exregidor d’Urbanisme, Joan Manau, va acabar amb fracàs per, segons l’Ajuntament, la manca de resposta de les entitats financeres.

Ja amb Juan Carlos Sánchez com a alcalde i Marta Farrés com a regidora d’Habitatge s’ha intentat de nou, amb més discreció, però a escala pública només ha trascendit una primera cessió de pisos per part de l’entitat nacionalitzada Catalunya Caixa. En concret cinc pisos, a expenses d’arribar fins una vintena (més info: ‘Catalunya Caixa cedeix cinc pisos per a lloguer social‘).

Signatura del conveni amb Catalunya Caixa, a l'octubre. Autor: J.d.A.

Mentrestant, segons asseguren diversos col·lectius, en molts casos les entitats financeres no paguen les qüotes de les comunitats de veïns dels pisos que posseeixen i tampoc lloguen o venen els immobles, un fet que a la llarga provoca el deteriorament dels habitatges, les comunitats de propietaris, els edificis i a la llarga els propis barris (un exemple seria Can Puiggener).

L’ajuntament de Terrassa, el primer en multar els bancs

L’ajuntament de Terrassa, on govern el PSC amb el suport d’ICV-EUiA, ha saltat a l’escena estatal en els darrers dies. Han multat tres entitats financeres, de moment amb una sanció de 5.000 euros per no posar a disposició de la borsa d’habitatges pisos de la seva propietat i tenir els pisos buits més de dos anys. La sanció es pot incrementar fins els 500.000 euros per sanció. És el primer consistori que pren aquesta mesura. Les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca demanen altres consistoris que se sumin a la petició. De fet, el propi consistori egarenc s’ha posat a disposicio de la Federació de Municipis de Catalunya per explicar el seu model i com es pot aplicar a altres municipis.

A Sabadell, ho fa també l’Entesa per Sabadell, que té dos regidors a l’oposició. Volen que Juan Carlos Sánchez imiti l’ajuntament veí i apliqui sancions a les entitats que tinguin habitatges buits. Recorden que ho han proposat en dues ocasions, però que el PSC sabadellenc ho ha desestimat “amb l’excusa que havien d’estudiar la seva viabilitat”, segons diu l’Entesa en un comunicat.

Es tracta d’una pobra explicació tenint en compte que a Terrassa, governada també pel PSC, la taxa ja és vigent i fins i tot l’han portat a la pràctica. Més aviat sembla que el govern de Juan Carlos Sánchez vol fugir de tota conflictivitat amb les entitats bancàries i prefereix, en canvi, augmentar la pressió fiscal a la ciutadania amb taxes sobre l’exercici del drets civils, com ara els casaments a l’Ajuntament”, diuen en un comunicat.

L’Entesa vol que el govern sabadellenc, ara que Terrassa ha obert una porta, rectifiqui i apliqui la taxa per ús indegut d’un habitatge “el més aviat possible”. Es desconeix quants pisos buits pot haver a Sabadell, ja que les últimes xifres són anteriors a l’esclat de la crisi immobiliària i parlen de 3.000 pisos buits l’any 2008. A Terrassa l’Ajuntament calcula que hi ha 5.000 pisos buits. A Catalunya es calcula que hi ha 450.000.

Foto portada: pisos de HPO al barri de Torre-romeu, l’any 2012. Autor: J.d.A.

4 Comments