Jordi Roig (Arrago): “la ‘villae’ romana del parc de Catalunya era molt gran”

La troballa de les restes d’un jaciment romà del segle I al que ara és el parc de Catalunya no va agafar del tot desprevingut l’experimentat equip de l’empresa Arrago SL. Però sí els va sorprendre la magnitud: les obres per reparar unes canonades a la zona han fet emergir una antiga villae romana fins ara desconeguda.

Segons el responsable d’Arrago SL, el sabadellenc Jordi Roig “teníem una petita sospita” que podien haver-hi restes. Roig és llicenciat en Història, especialista en Arqueologia i Història Antiga i Medieval. És el director de projectes de l’experimentada empresa local Arrago, a càrrec de les excavacions que han donat com a resultat el següent titular: el parc de Catalunya tenia una villae romana al segle I. En parlem amb ell.

Com s’han trobat les restes?
Estàvem realitzant una excavació arqueològica prèvia a les obres per renovar les canonades d’aigua. Qualsevol promotor o obra que impliqui una excavació a terra i al subsòl en zones d’expectativa arqueològica necessita fer una excavació preventiva a la zona. Experts arqueològics eren conscients que certes rases del parc de Catalunya on la Companyia d’Aigües volia executar les obres eren una zona rellevant dins del marc arqueològic. És a dir, ja hi havia constància que en dos punts del parc hi podien haver restes arqueològiques romanes. Un cop trobades les restes, vam procedir a realitzar l’excavació de forma manual. Posteriorment, vam treure el sediment per poder recuperar la ceràmica amb certes condicions.

Quin valor tenen les dues sitges trobades?
A nivell de coneixement històric i arqueològic són d’un valor molt elevat pel simple fet que eren unes restes desconegudes. No sabíem què hi havia aquí. Teníem una petita sospita que hi havia restes, però no sabien ni quines, ni quantes, ni de quina època.

Amb aquesta excavació hem pogut constatar i testimoniar que al parc Catalunya hi havia un jaciment romà dels segles I i II dc. El jaciment era molt gran, tot i que no podem determinar la seva grandària. L’excavació ens ha permès mostrar el material històric, és a dir, els instruments que utilitzaven els romans: s’han recuperat elements de bronze, de ceràmica, de ferro i d’ossos d’animals.

La intervenció s’ha fet és de manera puntual. No està previst realitzar-ne més, ja que ha estat completament condicionada i justificada per les obres de les canonades. Cal tenir en compte que l’espai on s’ha excavat és molt reduït, de manera que com més extensió es pogués fer més coneixença tindríem de jaciment. Si més no, tenim aquest indici i constància que això existia i que qualsevol actuació podria haver estat un bon motiu per a excavar.

Què demostra aquest jaciment?
Les restes que hem trobat ens indiquen que antigament hi havia, el que es coneix com, una villae, és a dir, un conjunt residencial romà on hi havia masies amb explotacions agrícoles. Per entendre’ns, en aquestes masies hi havia una part vivencial i una part agrícola (amb magatzem, bodegues per guardar el vi, etc). Eren unes finques molt grans de l’època romana del segle I i II dC, les sitges podien ser datades en l’època romana alt imperial.

És d’una importància molt rellevant, ja que aquestes excavacions ens aporten una mica més de coneixement per entendre com era el poblament romà, com es conreava, com es menjava…

Què en sabem dels romans a Sabadell fins ara?
S’han trobat diverses restes, ja que des de fa molts anys que s’està estudiant la zona. Així mateix, des de principis del segle XX, pioners arqueològics van començar a excavar al que és l’actual santuari de la Salut. Allà també va esdevenir una villae, tal com s’ha constatat al parc de Catalunya. Tanmateix, també s’han verificat altres jaciments romans, sense categoritzar, com són les excavacions de Can Feu o el Parc de Can Gambús.

Tot i això, tot el coneixement és parcial, ja que totes les restes que s’han trobat han estat de forma puntual. No tenim cap jaciment romà excavat completament. Però tenim molts jaciments importants; tot i que no són del tot coneguts ni, molt menys, explotats. Per això sempre asseguro que tenim molta feina per a fer.

A títol personal, com se sent com a responsable de les excavacions?                                                  Porto molts anys excavant i fent molt tipus de troballes, tanmateix, l’empresa Arrago S.L. té una llarga trajectòria. En aquest cas ha estat com sorpresa, ja que no m’esperava trobar res. Aquesta troballa la podria qualificar com una mena d’alegria. Quan no t’esperes trobar una cosa i et trobes una restes tan singulars com aquestes és com una satisfacció davant la feina feta. Per tant, puc dir que em sento totalment satisfet de l’excavació.

Foto portada: les excavacions al jaciment romà del parc de Catalunya. Autor: cedida.

Comments are closed.