Es pot fer topless a les piscines municipals de Sabadell?

És una polèmica cíclica, com moltes de les que succeeixen a l’agost, quan no hi ha excés de notícies: el topless a les piscines. Fa dècades que res ho impedeix a les platges però moltes piscines municipals no ho permeten. El Síndic de Greuges de Catalunya va demanar als ajuntaments l’any passat que incloguessin la perspectiva de gènere a les piscines. Aquest any hi ha novetats a Barcelona i una dona de Terrassa s’ha queixat, ho recull Món Terrassa, que se li ha prohibit tant al municipi terrassenc com a Matadepera. Com està la situació a Sabadell?

Sabadell té cinc piscines municipals descobertes de gestió directa (Ca n’Oriac, Olímpia, Can Marcet i Campoamor, més La Bassa) i una coberta que gestiona la UFEC, les Piscines Municipals Joan Serra. La normativa municipal aplicable és de l’any 2008 a través del Reglament d’ús de les piscines municipals. Des d’aquell any no hi ha res que impedeixi estar sense bikini a les piscines municipals de la ciutat. El reglament instaura que “és obligatori l’ús del vestit de bany”, sense concretar més. Per tant, fa 11 anys que el topless està permès per tant a les piscines. No obstant, a diferència del que passa a les platges, poques dones el practiquen perquè, en bona part, està mal vist.

El tema no està tancat a la majoria de municipis. Sense anar més lluny aquesta mateixa setmana l’Institut Barcelona Esports, que depèn de l’ajuntament barceloní, ha fet arribar  una circular a la quinzena de piscines públiques de la ciutat. En aquesta els demana reformar les normatives que prohibeixen practicar topless. De fet, la prohibició no estava vigent ja a la majoria de piscines, però sí a les cobertes. En realitat cada piscina tenia la seva pròpia forma de fer. En altres es permetia el topless a la gespa però no banyar-se d’aquesta forma.

“El fet d’imposar normes de vestimenta específica per a les dones suposa una restricció de la seva llibertat d’elecció i una discriminació per motius de gènere”, argumenta l’Oficina per la No Discriminació (OND) del consistori barceloní.

Les limitacions al topless van fer sorgir una plataforma ciutadana, anomenada Mugrons Lliures, que recull els casos de discriminació i va elevar les queixes al Síndic de Greuges de Catalunya, qui va acabar instant els consistoris a revisar les normes. Mugrons Lliures qualifica com “hipersexualització del cos femení” la prohibició del topless i una mostra de discriminació per qüestió de gènere.

La realitat, però, és que l’accés a les piscines en topless segueix sense regulació específica i única per a tota Catalunya. Així Berga, Olesa de Montserrat, l’Ametlla (després d’una polèmica important), ara Barcelona o Sabadell des de fa una dècada han esborrat les prohibicions però a Terrassa o Matadepera segueixen els entrebancs i segons el diari Ara, a Figueres continua la prohibició.

Foto portada: La Bassa, fa un temps. Autor: David B. 

Comments are closed.