Esther Vivas: ‘El sistema agrícola-alimentari actual està malalt’

  • Vivas ha fet un repàs als costums alimentàries mundials actuals.

  • A la conferència també s’ha mostrat com fer un petit hort a casa.

La Universitat Popular de Sabadell juntament amb l’Ateneu Llibertari han organitzat la conferencia Sabem el què mengem?, impartida per Esther Vivas, activista, investigadora en moviments socials, polítiques agrícoles i alimentàries i Gerard Codina, representant de l’hort cooperatiu l’Escarola de la Creu Alta.

Esther Vivas ha realitzat una conferència molt interessant on ha intentat respondre a la pregunta, Sabem el què mengem? Durant la seva conferència ha explicat que les grans empreses alimentàries són les que decideixen què és el que mengem i quan ho mengem. Aquestes empreses són les que monopolitzen el sector agrari i son els responsables dels desajustos en la producció d’aliments a nivell mundial.

Actualment es produeixen més aliments que en tota la història, produïm menjar per al doble de la població actual, hi ha menjar de sobres, el problema és que no és accessible a tothom”, ha afirmat.

Problemes del sistema alimentari

El sistema agrícola-alimentari actual està malalt, segons el que ha presentat Vivas:

1 – Genera fam i desigualtats.

2 – És un model d’agricultura quilomètrica, els aliments, fins que arriben a la nostra taula, recorren una mitja de 5.000 quilómetres. Les empreses del sector produeixen als països del sud per produir barat i portar-los als països del nord i vendre’ls a un preu molt elevat. Generen pobresa a nivell local i alteren el medi ambient, és un sistema adicte al petroli.

3 – Es tracta d’un model d’agricultura que acaba amb la pagesia tradicional i els expulsa del camp. A Catalunya, els pagesos representen al 1 per cent de la població activa.

4 – Aquest model fa desaparèixer la diversitat dels productes. En els últims 100 anys la diversitat de productes ha caigut un 75 per cent.

5 – Aquest sistema ens posa malalts, cada cop són mes freqüents les malalties derivades als productes que ingerim. S’han multiplicat les al·lèrgies, els càncers i diferents malalties transmeses per l’alimentació.

Alternatives al sistema alimentari actual

L’alternativa al sistema agrícola alimentari actual, és el que es coneix amb el nom de sobirania alimentària, que permet decidir a la població el que respecta a l’agricultura i a l’alimentació i no deixar-la en mans de les grans empreses mundials que indueixen al consum. És un model totalment antagònic a l’actual. És un model de proximitat, els productes es conreen a prop del destinatari final, és ecològic, sa, de qualitat i fomenta la pagesia.

Cal canviar la forma d’alimentació, menjar més vegetals i menys animals, de menjar n’hi ha suficient per alimentar a tota la població mundial, només cal distribuir-lo be per tot el planeta”, ha conclòs Vivas.

La conferència està enmarcada en les activitats que duu a terme la Universitat Popular de Sabadell. De fet, forma part d’un cicle sobre ‘La petjada ecològica‘. S’ha fet a l’Ateneu Llibertari de la CNT, a la plaça d’Edgardo Riccetti, amb una vintena d’assistents.

Foto portada: Esther Vivas i Gerard Codina en la conferència. Autor: David B.

Comments are closed.