Satisfets amb la vida, però amb dificultats

La qualitat de vida a Sabadell és de 7,5 punts sobre 10, segons els resultats d’una enquesta encarregada per l’Ajuntament a GESOP que s’ha difòs aquest dilluns. Es va fer el desembre de 2018 a més de 1.400 persones a majors de 16 anys. Quatre de cada 10 enquestats arriben a final de mes amb dificultats. 

L’estudi té 35 pàgines, que es poden consultar a Qualitat Vida Sabadell, i segons l’alcalde en funcions, Maties Serracant, “és un primer pas perquè l’Ajuntament consolidi un espai d’observatori i baròmetre de la ciutat que ens ha de permetre analitzar millor el dia a dia de la ciutadania i consolidar dades que ens ajudin a encarar projectes de futur”. Es preguntava sobre sis àmbits: satisfacció general amb la vida, vitalitat i benestar físic, resiliència i autoestima, relacions i xarxa social, món laboral, i estatus social i econòmic.

Qualitat de vida notable

El grau mitjà de satisfacció amb la pròpia vida és de 7,5 punts sobre 10. On més satisfacció hi ha és entre els enquestats del districte 7 (7,9 sobre 10) i on menys als barris del sud (7,2 sobre 10). En general, el grau de satisfacció augmenta a mesura que augmenten els ingressos econòmics, així com també el nivell d’estudis (els universitaris 7,8 sobre 10 mentre que les persones sense estudis tenen un grau de 7 sobre 10).

De què estan més satisfets els sabadellencs?

Del que més satisfets estan els enquestats és amb la família (8,7 sobre 10) i amb la parella (8,8 sobre 10). El que menys, el temps lliure (7 sobre 10). El 85 per cent dels enquestats creuen que la família és molt important, per sobre dels amics, el temps lliure o el treball.

Foto: M.Tornel
Les urgències del Taulí. Foto: M.Tornel

El 73,6 per cent dels enquestats valoren la seva salut com a bona o molt bona, mentre que només el 5,7 per cent la consideren dolenta o molt dolenta. Quatre de cada 10 enquestats fa esport (al districte 2 supera el 50 per cent). La pràctica d’esports es fa més entre homes, a mesura que augmenta el nivell d’ingressos, el nivell d’estudis o entre persones menors de 50 anys. Un terç dels enquestats està vinculat a alguna entitat esportiva, cultural, sindical o ONG.

Dificultats per arribar a finals de mes

El 28,5 per cent dels enquestats arriba a finals de mes amb dificultat mentre que un 7,8 per cent més ho fa amb “moltes dificultats”. Així gairebé 4 de cada 10 enquestats tenen problemes econòmics. La xifra augmenta més a mesura que els ingressos baixen, òbviament. El 52 per cent dels aturats asseguren tenir problemes econòmics com també el 48 per cent dels enquestats que no tenen estudis acabats. Però, atenció, un de cada quatre universitaris arriben a finals de mes amb dificultats, quatre de cada 10 treballadors en actiu tenen també problemes i un de cada tres enquestats que treballen per compte propi.

Foto portada: M.Tornel.
Oficina del SOC. Autor: M.Tornel.

Tot i així, 7 de cada 10 enquestats van poder anar de vacances l’any passat. La xifra només baixa del 50 per cent al districte 7, on van poder anar de vacances el 48 per cent dels enquestats.

Qualitat de vida per districtes

El districte 1 és el que mostra major índex de qualitat de vida, mentre que els districtes 6 i 7 mostren els graus més baixos. Les conclusions generals mostren com, malgrat que la qualitat de vida mitjana és prou bona, en termes de notable, les diferències econòmiques a la ciutat són també notables i marquen en gran manera les desigualtats a la ciutat.

Foto portada: ciutadans creuant un pas de vianants a l’avinguda de Barberà. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.