Foto portada: el moment de la botifarra. Captura de vídeo

Eurovisió: esclata la polèmica

El passi del sabadellenc Manel Navarro al festival d’Eurovisió 2017 se situarà entre els més polèmics de la història. Les xarxes socials han bullit pel mecanisme emprat per TVE, mentre que també al plató s’han vist moments de tensió, amb botifarra inclosa, i fins i tot una agressió física.

Tot semblava anar normal fins el moment de les votacions. L’opinió del l’anomenat ‘jurat expert’ pesava un 50 per cent sobre la decisió final i la votació del públic i espectadors l’altre 50 per cent. El jurat estava format per tres persones. El presentador Javier Cárdenas, Xavi Martínez, vinculat a l’emissora Los 40 i la neutralitat del qual havia estat posada en dubte per alguns seguidors ja que l’emissora promociona el jove de Sabadell, i Virgínia Díaz.

El jurat es decanta per Navarro

Tant Xavi Martínez com Virgínia Díaz han votat el sabadellenc Manel Navarro com l’actuació més destacada, amb 12 punts, i a una gran distància de la que després seria la seva gran rival, Mirela, a qui els dos van votar només amb cinc punts, el mínim. Per la seva part, Cárdenas va donar dotze punts a Mirela i deu a Navarro. En resum, i acabada la votació del jurat, Navarro avantatjava a Mirela per dotze punts de diferència.

El públic prefereix Mirela

La votació del públic, però, ha estat totalment inversa. Navarro ha estat el tercer amb més vots, 24, mentre que Mirela ha guanyat els 36 vots que s’enduïa l´actuació més valorada. Resultat final: empat entre Navarro i Mirela.

Tensió, crits, botifarra i decisió final

Tensió màxima al plató. Llavors el presentador ha notificat que desempataria l’opinió del jurat, com ja havia fet públic TVE fa uns dies. Els crits al plató han augmentat. Les cares d’angoixa s’han intensificat. El sabadellenc ho estava passant visiblement malament. Les xarxes socials s’han afanyat a recordar que hi havia antecedents a la inversa. És a dir, que en cas d’empat l’opinió que s’havia prioritzat era la del públic. En el desempat, ja amb nombrosa bronca per part del públic, i confusió des de la pantalla de televisió s’han repetit els arguments i tant Xavi Martínez com Virgínia Díaz han preferit Manel Navarro, i Cárdenas s’ha quedat en solitari amb Mirela.

Un moment de l'actuació. Foto: @tve via Twitter.
Un moment de l’actuació. Foto: @tve via Twitter.

Així que Manel Navarro i el seu Do it for your lover ha estat finalment escollit el representant de TVE a Eurovisió 2017, que se celebrarà a Kiev (Ucraïna) (més info: ‘Manel Navarro anirà a Eurovisió‘).

Actuació final… i denúncia d’agressió

La guitarra que havia de tenir Navarro per tancar la gala no arribava i, probablement, a causa de la tensió el jove sabadellenc ha deixat anar una botifarra al públic que ha corregut com la pòlvora per les xarxes socials. “No em mereixo això”, va deixar anar. S’ha destacat de forma intensa que Navarro està sent promocionat per l’emissora Los 40, i que el propi Xavi Martínez, membre del jurat, té algunes fotos a les xarxes donant suport al compositor. Per acabar de reblar el clau, ha circulat una informació de la web de l’emissora musical prèvia a acabar la gala anunciant que Navarro seria el representant espanyol a Kiev. Molta polèmica doncs en l’elecció del representant estatal. La paraula ‘tongo‘ s’ha convertit en tendència a Twitter en un moment. Per si faltava algun ingredient, Xavi Martínez ha denunciat que quan sortia del plató ha estat agredit.

Pel camí de Sergio Dalma

Sigui com sigui, Navarro emularà el sabadellenc Sergio Dalma, qui va sorprendre Europa i consolidar la seva carrera amb el seu Bailar pegados l’any 1991 (més info: ‘25 anys del Bailar pegados a Eurovisió‘).

Foto portada: el moment de la botifarra. Captura de vídeo