Foto portada: un moment de la manifestació, que ha anat de la Creu de Barberà fins el Centre. Autor: David B.

Fumata blanca Ajuntament-Generalitat per la residència del sud

Acord entre administracions per a construir la residència de gent gran del sud de Sabadell, que a més serà centre de dia i centre de serveis socials. L’acord es presentarà divendres en públic.

De moment, pel que s’ha avançat, la Generalitat i l’Ajuntament “col·laboraran per a la construcció de la residència de gent gran, centre de dia i centres de serveis socials del Sud-Parc Central”. Tenint en compte que la competència és autonòmica, aquesta “col·laboració” obre la porta a un finançament conjunt de les dues administracions que es concretarà divendres. El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, i l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, signaran el pacte divendres a les 13.30 hores.

102 places públiques

L’equipament s’anuncia com “de gestió innovadora i centrat en les persones” tant a nivell arquitectònic com d’intervenció i gestió. L’espai tindrà 5.000 metres quadrats de superfície construïda, 102 places públiques de residència, un centre de dia i serveis oberts al barri amb capacitat per a 25 persones, i un centre de serveis socials on hi treballaran una vintena de professionals.

La reivindicació

Sabadell no té cap plaça de residència pública. Sí en té de concertades. Des de fa dues dècades especialment el moviment veïnal reivindica una residència al sud de la ciutat, ja que és una de les zones amb més població gran. La cronologia dels fets és la següent:

  • El 26 de maig de l’any 2006 (fa 13 anys) es va aprovar per unanimitat al ple posar a disposició de la Generalitat d’uns terrenys per fer la residència pública del sud. Llavors hi havia el tripartit d’esquerres a la plaça Sant Jaume.
  • Aquell mateix any el departament de Benestar i Família i l’Ajuntament van signar un conveni per dotar Sabadell amb dues residències de gent gran, una a Can Llong i l’altra al Parc Central del Vallès. També es preveia un centre residencial per a persones amb discapacitat psíquica, que sí es va fer a Can Roqueta i, des del 2012, gestiona la Fundació Atendis.
  • Al desembre de 2008 l’Ajuntament va fer efectiva la cessió de 4.700 metres quadrats al carrer Diego de Almagro per a fer la residència públic.
  • El 15 de maig de 2009 es va atorgar la llicència d’obres per a fer una residència amb 90 places públiques i 21 de centre de dia.
  • L’any 2010 la llavors consellera Carme Capdevila va anunciar les obres per a finals d’aquell estiu. I el govern, el novembre de 2010, va dotar al pressupost una reserva de vuit milions per fer-la, més prop de 22 pel seu manteniment fins l’any 2037. En total, una reserva de 30 milions.
  • Però vuit anys i escaig després no s’ha mogut un totxo. La cessió del terreny va estar a punt de caducar i va caldre renovar-la de nou per quatre anys (més info: ‘S’allarga la cessió dels terrenys‘). Primer el canvi de govern a Catalunya, les retallades i unes certes reticències a construir noves residències per part del govern català van alentir el projecte (més info: ‘Bassa al Parlament: “no destinarem ni un sol euro a totxo per fer residències‘).

Durant aquest mandat municipal s’han buscat fórmules per donar sortida a la reclamació. No sense divergències entre la plataforma veïnal i d’entitats de gent gran i el govern municipal. Sense anar més lluny, la Plataforma va declarar el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, com a persona non grata.

Sembla que finalment, aquest divendres s’escenificarà la fumata blanca entre administracions i es coneixeran més detalls de l’acord.

Quins són els interrogants que s’han de resoldre demà?

Entre els principals interrogants ara per ara: el calendari (es parla de prop de tres anys, més de 30 mesos), com es finança la construcció (en definitiva, qui paga l’obra) i quin serà el mode de gestió.

Segons un dels escenaris plantejats fa mesos en un document que encarrilava l’actual solució, la direcció de l’obra correria a càrrec de l’empresa pública VIMUSA, la Generalitat finançaria una part amb transferències de fons o aportacions indirectes (algunes fonts parlen ara de dos milions d’euros anuals), i l’Ajuntament finançaria la resta. El centre serà de titularitat municipal i el consistori decidirà la millor forma de gestionar-lo: gestió a través d’un consorci, una societat pública o un concurs. En tot cas, la gestió pública sembla garantida.

La plataforma no es posiciona però denuncia la manca de diàleg

De moment, des de la Plataforma per la Residència del Sector Sud, Fernando Francisco assegura que no coneixen el projecte amb prou concreció per fer-ne cap valoració en profunditat. Aquest dimecres al vespre se’ls han presentat els grans trets. Francisco sí lamenta que se’ls ha tingut poc en compte durant tot aquest temps

Foto portada: manifestació per la residència del sud. Autor: David B. 

Comments are closed.