Foto portada: record a la sabadellenca Yolanda Zamorano, morta a mans de la seva parella el passat mes d'agost, qui va intentar amagar el crim sota l'aparença d'un suïcidi. Autor: Alba Garcia.

Reivindicatiu 25-N: “estem fartes de que ens violin, agredeixin, silenciïn… de que ens matin”

Manifestació reivindicativa aquest vespre pels carrers del centre de Sabadell amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència Contra les Dones. Ha començat amb un recordatori a la bibliotecària Helena Jubany amb un grafiti demanant “justícia” i ha acabat davant l’Ajuntament. 

L’acte ha començat davant l’aparcament del Vapor Turull, on s’ha fet una grafiti en record d’Helena Jubany, la bibliotecària assassinada l’any 2001. La investigació del crim va quedar arxivada al morir la principal investigada, que es va suicidar a la presó. Però s’ha reobert aquest any, després d’anys de peticions de les famílies, de l’emissió del programa Crims i la presentació de noves proves per part de la família de Jubany, que és acusació particular. L’entorn familiar de Jubany qualifica l’homicidi com de violència masclista, creu que l’autor de la mort està lliure i argumenta que, a dia d’avui, s’hauria investigat sota aquesta paradigma, a més de més i millor del que es va fer.

Després s’ha procedit a una marxa de torxes pels carrers del Centre, convocada pel Comitè Feminista 25-N. Ha desembocat a la plaça Sant Roc, on l’edifici de l’Ajuntament lluïa de color lila amb motiu del 25-N. L’acte ha acabat amb la lectura d’un manifest contra totes les violències masclistes: “ens trobareu en peu de guerra contra aquest sistema injust, desigual i pervers al que anomenem capitalisme patriarcal”. “Estem fartes de que ens violin, ens agredeixin, ens silenciïn, ens desnonin, ens deportin, ens explotin, ens maltractin, ens assetgin… ens matin”.

Unes 300 persones han participat en la manifestació. Cal recordar que aquest 2020 han emergit diverses exalumnes d’instituts de Sabadell denunciant que van ser assetjament per professors. També que una sabadellenca, Yolanda Zamorano, va morir el mes d’agost a mans de la seva parella (més info: ‘L’autòpsia revela que un homicidi va ser un assassinat masclista‘).

Més informació:

L’autòpsia revela l’assassinat d’una veïna de Sabadell a l’agost

Tres testimonis en primera persona sobre la violència masclista

Les alumnes parlen de les ‘coses’ d’en Joaquim: “vine al despatx que t’ensenyaré una coseta”

Denuncien tota mena de violència masclista

Foto portada: record a la sabadellenca Yolanda Zamorano, morta a mans de la seva parella el passat mes d’agost, qui va intentar amagar el crim sota l’aparença d’un suïcidi. Autor: Alba Garcia.