Foto portada: roda de premsa de la PAH, aquest matí. Autor: David B.

La PAH reclama que no s’expulsi dels allotjaments d’emergència als afectats per l’emergència habitacional

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), denuncia que el problema del dret a l’habitatge no tan sols no età resolt sinó que ha empitjorat, també en relació a les solucions d’emergència, com habitacions a hostals: “la crisi segueix duent-nos a situacions precàries i dia rere dia s’acosten a l’assemblea persones que han sigut expulsades de casa seva ja sigui per desnonament d’hipoteca, impagament de lloguer, ocupació o finalització del contracte de lloguer, així com famílies sense llar”. 

La plataforma tem que la situació empitjori amb la compra de pisos per part de fons voltors, que han comprat bona part de l’estoc del BBVA o el Banc Sabadell. “El fet no farà més que empitjorar la situació”, asseguren. Mentrestant, l’administració reconeix que no té prou recursos i que els protocols de serveis socials no donen alternatives viables.

La PAH ha posat com a exemple una persona, el de la Helen. “Un cas paradigmàtic”, diuen. Té tres fills, un de mesos, es va quedar sense casa i serveis socials li paga una habitació a un hostal. Però assegura que l’han pressionat per sortir de l’habitació i llogar un habitatge, on l’administració l’ajudaria a pagar el lloguer:

“He anat a Serveis Socials molts cops i em pregunten si havia solucionat el meu cas, pressionant-me pressió perquè arribaria un moment que em deixarien de pagar l’hostal. Gràcies als meus companys puc dir que tinc un habitatge, que s’ha de reformar. Ho he passat malament per la pressió que m’ha ficat Serveis Socials”, ha assegurat.

La plataforma assegura que no es pot tolerar aquesta “incertesa” perquè, al cap i a la fi, són ells des de l’entitat qui acaba buscant respostes, ja sigui amb gestions a través de Serveis Socials o a través de l’ocupació de pisos dels grans tenidors.

Reclamacions

Representants de la plataforma s’han reunit aquest dijous amb l’alcalde de Sabadell i els regidors d’Habitatge i Acció Social. Reclamen que l’administració assumeixi que no estan donant sortides, i fer protocols perquè les famílies tinguin la menor inestabilitat possible, que ningú sigui expulsat d’una solució d’últim recurs com els hostals. Així reclamen també un pla de xoc i que l’administració adquireixi l’estoc d’habitatge dels fons voltors.

Foto portada: roda de premsa de la PAH, aquest matí. Autor: David B.