7 dades que fan evident la bretxa de gènere

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha divulgat aquest dilluns 8 de març una infografia que mostra la desigualtat de gènere encara existent. Tot en el marc del Dia Internacional de la Dona. Per ordre general, les dones tenen més problemes per trobar feina, cobren menys i tenen menys pensió quan es jubilen. 

Malgrat que els avenços en els darrers anys són prou notoris (per exemple, a l’esfera pública i també en el debat sobre la igualtat molt més present que fa uns anys), la majoria d’indicadors continuen mostrant com la igualtat és encara lluny. Aquestes són set xifres que ho palesen:

  1. Les dones cobren un 18,7 per cent menys de mitjana que els homes, segons dades oficials de l’any 2019. És a dir, en un hipotètic cas que una dona cobri 1.000 euros mensuals, l’home en cobraria 1.187 euros.
  2. Aquesta desigualtat salarial s’accentua més a mesura que passen els anys. Així d’un diferencial del 10,3 per cent en les persones menors de 35 anys, es dispara al 27,9 per cent en les persones majors de 55 anys (per cada 1.000 euros d’una dona l’home cobra 1.279, per exemple).
  3. El biaix s’accentua encara més per nacionalitat, i també entre dones, ja que les dones estrangeres cobren un 22,3 per cent menys que les dones amb nacionalitat espanyola.
  4. Les pensions contributives per jubilació tenen grans diferències. Cal recordar que es calculen en funció de les cotitzacions al llarg de la trajectòria professional durant els darrers 25 anys. La diferència és de 620 euros de mitjana al mes entre els homes i les dones.
  5. L’atur afecta més les dones que no pas els homes, segons dades del 2020. La taxa d’atur dels homes és del 10,8 per cent. La taxa d’atur de les dones del 16,1 per cent. Per tant hi ha un biaix del 5,3 per cent sense entrar en elements qualitatius com el sou, la cotització i si és jornada completa o parcial.
  6. La presència de les dones a l’esfera pública ha avançat  molt els darrers anys, però encara no s’arriba a la paritat. Així el 60,9 per cent de municipis tenen alcalde mentre que el 39,3 per cent tenen alcaldessa. El 48,8 per cent dels regidors dels ajuntaments catalans són dones. La xifra ha augmentat molt, ja que l’any 1979, tot just després de la dictadura, hi havia només el 7,3 per cent de regidors i 20 anys després, l’any 1999, el 24,2 per cent.
  7. Malgrat que els plans d’igualtat són obligatoris a les grans empreses. Entre les empreses que tenen entre 150 i 250 empleats són voluntaris. Només una de cada cinc empreses d’aquest àmbit en té segons les dades de l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Més informació: 

Què es farà aquest 8-M a Sabadell?

Foto portada: el 8 de març l’any 2019. Autor: David B

Comments are closed.