Moments abans de trencar el dejuni. Autor: J.d.A

La comunitat musulmana sabadellenca comença a celebrar el Ramadà

Pels aproximadament 7.000 musulmans de Sabadell s’inicia la celebració del mes sagrat de la seva religió dedicat al dejuni, al recolliment espiritual i la caritat. El Ramadà finalitzarà el proper 15 de juny.

Aquest dijous comença la celebració del Ramadà, el novè mes del calendari llunar musulmà que constitueix un dels cinc pilars de l’Islam (submissió). Ramadà significa en àrab cremar, ja que es considera que en aquest mes sagrat tots el pecats seran cremats. El Ramadà finalitzarà el proper 15 de juny.

Al Ramadà, des de la sortida a la caiguda del sol, els musulmans han d’abstenir-se de menjar, veure, fumar i mantenir relacions sexuals. D’aquest precepte estan exempts els nens, malalts, ancians, embarassades o les dones que estiguen donant el pit, així com els creients que estiguin de viatge. En cas d’incompliment d’aquests preceptes es poden expirar mitjançant el kaffara consistent en dejunar durant dos mesos o donar de menjar a 60 pobres.

Celebració del final del Ramadà. Autor: J.d.A

El Ramadà està concebut per propiciar el recolliment espiritual, dedicar-se a la lectura de l’Alcorà (La Recitació) i practicar la caritat. Cap a final del Ramadà, en concret en la nit dels dies 26 i  27 del mes sagrat, es celebra la Nit del Destí (Lailat ul-Quader), que commemora quan el profeta Mahoma va rebre la primera revelació d’Alà i escriví els primers versicles d’Alcorà. Una nit  en que les mesquites romanen obertes per a resar i invocar pietat i salvació; una pràctica denominada Ehayaa (Renaixement).

Els altres quatre pilars de l’Islam són la professió de fe o shahada, l’oració o azalá consistent en resar cinc cops al dia en direcció a La Meca. L’almoina als pobres o zakir al fitr que s’estipula en un 2,5 per cent dels ingressos dels creients i la peregrinació a La Meca (Haj), almenys una cop a la vida, sempre que es disposin de mitjans econòmics i la salut suficient per al viatge.

La comunitat musulmana sabadellenca

A Sabadell s’estima que hi ha uns 7.000 musulmans procedents majoritàriament del Marroc i Àfrica subsahariana, sobretot de Gambia, Senegal i Mali, però també de Pakistan. A la ciutat existeixen cinc centres de culte: Al Rissalah (El Missatge) a Can Puiggener, Annasiha (El Consell) a Torre-romeu, Al Huda (Camino Recte) a Campoamor, El Salam (La Pau) a la zona sud i Saada (Alegria) a Can Rull que estan coordinades en el Comitè de Mesquites de Sabadell.

Foto portada: Moments abans de trencar el dejuni. Autor: J.d.A

Comments are closed.