Foto portada: la informació de 'The Times', al seu portal web.

La polèmica sobre l’informe Machado arriba a ‘The Times’

La polèmica sobre l’informe de l’historiador Josep Abad i Sentís que recomana a l’Ajuntament retirar els noms, entre d’altres, d’Antonio Machado, Francisco de Goya o Lope de Vega dels carrers de la ciutat ha arribat aquest dimecres al rotatiu britànic The Times.

El diari conservador londinenc, una referència periodística històrica, tot i que vinguda a menys en els darrers anys, ha dedicat un article a la polèmica. Sota el titular Ajuntament català vol esborrar dels carrers Goya, Bécquer i Lope de Vega, la corresponsal del rotatiu a Espanya, Sarah Morris, sosté el següent:

Els noms dels artistes espanyols històrics i dels herois nacionals podrien desaparèixer dels carrers de la ciutat després que un informe del seu consell d’esquerres conclogués que la seva influència havia fomentat la creació de la dictadura franquista”.

“Carrers com el pintor romàntic Francisco de Goya, així com Gustavo Adolfo Bécquer, un dels escriptors espanyols més llegits després de Cervantes, i dramaturgs del Segle d’Or com Calderón de la Barca i Félix López de Vega poden canviar malgrat que aquests famosos homes van viure dècades abans de la dictadura de dretes de Franco”.

La versió en paper de la informació. Autor: cedida.
La versió en paper de la informació. Autor: cedida.

Precisa que l’informe de l’historiador Josep Abad troba sis carrers a Sabadell clarament vinculats a la dictadura de Franco i mitja dotzena més vinculats a la de Primo de Rivera. Es contextualitza que diversos ajuntaments, la majoria d’ells amb governs d’esquerres, han canviat noms de carrers vinculats al franquisme des de l’any 2007, quan es va aprovar la Llei de Memòria Històrica. No obstant, “l’ajuntament de Sabadell és el primer en aprofundir en la història per atribuir la culpa de la dictadura”.

Sense versió municipal

La corresponsal no inclou la versió municipal ni de cap dels partits que donen suport a l’executiu municipal. Sí declaracions del regidor de Ciutadans Adrián Hernández.

Versió web i paper

L’article s’ha publicat en la versió web i en paper del rotatiu. La corresponsal recorda que a Sabadell governa una amalgama de formacions d’esquerres que inclou les formacions independentistes d’Esquerra Republicana i la CUP (en realitat, la Crida).

Foto portada: la informació de ‘The Times’, al seu portal web.