Foto portada: contenidors al carrer de les Tres Creus. Autor: N.Bueno. 

La recollida selectiva de residus s’enfonsa a Sabadell

  • La recollida selectiva ha passat d’un 35 per cent a un 30 per cent en sis anys.

  • Davallada de la recollida d’envasos l’any 2016: un 20 per cent menys. També el paper: un 5 per cent.

Sabadell és el municipi que menys va separar els residus de la quinzena que formen el Consorci de Residus del Vallès Occidental l’any passat, amb l’única salvetat de Rubí. A la capital vallesana només es recull de forma selectiva el 31 per cent del total dels residus. La xifra està per sota de la mitjana del Consorci de Residus (35 per cent), catalana (39 per cent) i a anys llum de l’objectiu europeu pel 2020 (un 60 per cent).

La disjuntiva, que ja s’ha començat a produir, és clara: o els sabadellencs separen millor les fraccions o pagaran més de taxa de residus a curt, mig i llarg termini. De fet, aquest 2017 els particulars ja pagaran un 5 per cent més, i els comerços un 25 per cent més que l’any passat.

Bones i males pràctiques

Els petits municipis vallesans són els que millor separen de llarg. Així Matadepera té un índex del 90 per cent i Palau-Solità i Plegamans del 75 per cent. Són els dos únics municipis vallesans que ja estan en línia amb la Unió Europea, que espera un 60 per cent de separició de les fraccions d’aquí a tres anys. Entre les ciutats que formen part del Consorci de Residus, Terrassa, Sabadell i Rubí estan a la cua, juntament amb Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze. Els cinc municipis estan per sota de la mitjana del Consorci. Cal recordar que Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Barberà, Badia o Sant Cugat no formen part del consorci ja que gestionen les deixalles via Àrea Metropolitana de Barcelona.

O reciclem o paguem més taxa. És un equilibri. Si portem més residus a l’abocador voldrà dir pagar més costos”, afirma el vicepresident del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Marc Armengol.

Les dades mostren un estancament a nivell general. Entre els municipis del Consorci, la recollida d’envasos ha caigut un 5 per cent, la de matèria orgànica està estancada, el vidre creix però de forma testimonial i només el paper-cartró puja un 2 per cent. Cal recordar, però, que la recollida de paper-cartró s’ha reduït a la meitat des de la crisi. Calen noves fòrmules, reconeix ja el propi Consorci. Els municipis amb més selectiva aposten per la recollida porta a porta, però és difícilment aplicable a ciutats amb densitat de població elevada. L’ens comarcal redactarà un nou Pla de prevenció de residus i recursos (PREVOC).

La recollida d’envasos cau un 20 per cent a Sabadell

A nivell local, i segons xifres del regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, la recollida selectiva ha passat d’un 35 per cent l’any 2011 a un 30,6 per cent l’any passat. Una caiguda de cinc punts en sis anys. La recollida d’envasos s’ha enfonsat un 20 per cent en un any, la de paper un 5 per cent i la d’orgànica un 2,6 per cent.

Guerrero assegura que pot ser pels nous contenidors, que tenen la boca més petita, dificultant la introducció de les bosses. No obstant, són els mateixos contenidors que tenen moltes altres ciutats i, sense anar més lluny, Barcelona.

Foto portada: contenidors d’envasos i matèria orgànica, aquesta tarda, al carrer de les Tres Creus. Autora: N.Bueno.

5 Comments