L’afectat per la presumpta discriminació racista a Waka: “denunciaré de la mà de SOS Racisme”

Fa tan sols quatre dies que l’Erik Peña penjava un vídeo al seu compte personal d’Instagram on explicava la presumpta discriminació racista que va viure el dia 2 de novembre, quan es disposava a entrar a la discoteca Waka Sabadell. A hores d’ara, la publicació ja compta amb més de 60.000 reproduccions i gairebé 18.000 likes

El primer que podíem saber sobre aquest tema, mitjançant el vídeo, era que presumptament el jove havia patit una discriminació racista per part dels porters de la discoteca Waka Sabadell, que no el van deixar accedir al recinte quan, aparentment, complia tots els requisits. A més, segons assegurava el noi, no li van donar explicacions.

En converses amb aquest digital, l’Erik aprofundeix més en la història. Segons explica, aquella nit anava acompanyat de dos amics. Els porters van mirar el DNI i els van donar el vistiplau. Però el problema va arribar “quan els van preguntar amb qui anaven”, explica. Els joves van respondre que anaven amb el noi, i els porters van canviar d’opinió:

“Els van dir que jo no podia entrar, i que, si anaven amb mi, ells tampoc”, lamenta el jove.

Quan els joves van demanar explicacions, aquells que els negaven l’entrada van rebutjar donar-les. En aquest sentit, l’Érik lamenta que “ni als flyers ni a la porta tenen posat que es reserven el dret d’admissió”. No obstant, no es va donar per vençut i va preguntar a un altre porter quin era el motiu real d’aquesta decisió.

“No ho sé”, va dir rient l’altre porter. “Deu ser pel teu cabell”, afegia, segons relata la presumpta víctima.

Degut a la repercussió i el debat que ha despertat el vídeo, el jove ha rebut molts missatges: alguns d’afecte, d’altres rient-se de la seva situació. Entre tots, també hi ha testimonis de persones que han patit situacions semblants. També assegura que ballarines de la discoteca li han fet arribar el seu suport, i algunes fins i tot li han explicat que “els porters són molt racistes i molt masclistes”. Ell ha decidit no esborrar cap comentari, perquè, en definitiva, “només volia fer una denúncia pública per expressar el que pensava, com em sentia i el que vaig veure”, afirma. A continuació inserim el post original d’Instagram on es poden consultar els comentaris.

View this post on Instagram

Esto fue lo que me ocurrió la pasada noche, en la discoteca mencionada. (no puedo etiquetar les, debido a que me han bloqueado). El problema no se encuentra, en qué te hagan salir del establecimiento, se encuentra en los modales de quien lo hace. Me parece denigrante, que nos sepamos de memoria las discotecas, donde podemos entrar y en las que no. Independientemente de cómo vayas vestido. Parece ser que no importa si decides arreglarte o no, porque no entras si no quieren. Me parece un acto racista, por lo nombrado y por como cada semana son más las personas extranjeras o de cierto color de piel, que se sienten ofendidas con esta discoteca. Muchos me diréis, pero si tienen derecho de admisión, quizás si y quizás no. En su flyer, no pone que lo tengan y en la puerta del establecimiento tampoco y mucho menos pueden echarte sin explicarte su régimen dentro de esta política pauta por pauta. (Al fin y al cabo siempre es la excusa, las bambas. Cuando van todos con las mismas o sino el pelo, cuando ya me crece así de nacimiento). Solo me queda agradecer el apoyo de todos los que me habéis escrito y ayudado en el tema. Gracias!

A post shared by D E A D R O S E 🥀 (@blakeroses) on

El següent pas que farà el jove, segons explica, serà posar una denúncia amb l’ajuda de SOS Racisme, “una entitat formada per persones que defensen els Drets Humans des de l’acció antiracista”. La discoteca, d’altra banda i segons assegura el noi, el van bloquejar de les xarxes socials a ell i a companys que el defensaven. Aquest digital s’ha posat en contacte amb l’empresa encarregada de la seguretat de la discoteca, i aquesta ha rebutjat fer cap declaració.

Foto portada: Érik Peña. Autor: cedida