Foto: ACN.

L’Ajuntament actuarà d’ofici per fumigar els pisos afectats per les xinxes

L’Ajuntament actuarà d’ofici finalment al barri d’Espronceda per fumigar la vintena de pisos afectats per les xinxes. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ho ha avançat aquest matí. La decisió resta pendent d’uns informes que arribaran aquest mateix dimecres. 

Un cop es validi que es poden prendre mesures cautelars a la zona, l’Ajuntament donarà llum verda a sufragar la fumigació d’aquells immobles afectats per les xinxes. Serracant deixa clar que hi ha “circumstàncies afegides a la salubritat” que aconsellen prendre cautelars. Entre altres coses, hi ha “alarma social” i “famílies que no poden fer-se càrrec de la desinfecció”.

Fumigar cada pis costa 300 euros i s’ha de fer dues vegades. 600 euros en total per habitatge. Una xifra important per la butxaca de famílies amb l’economia molt malmesa que, a més, sovint han hagut de llençar mobles i roba. Entre els 20 casos confirmats per l’administració, hi ha de tot. Algunes famílies ja han fumigat dues vegades. Altres han fet una primera desinfecció. Un tercer grup fumiga els edificis de forma casolana. I també hi ha veïns que encara no ho han fet.
Fa uns dies el consistori va oferir actuar de forma subsidiària. És a dir, que les famílies paguessin les desinfeccions. Després l’administració, bàsicament serveis socials, analitzaria cas per cas i decidiria quina via emprendre i de quina forma ajudar. Però aquest dimecres han donat la volta a l’equació: ara s’actuarà primer i l’Ajuntament sufragarà. “Primer ho arreglem i després ja veurem”, ha dit l’alcalde.

Actuacions en el menor temps possible

Segons el calendari presentat per l’alcalde, l’informe que ha de validar la necessitat de prendre mesures cautelars es tindrà aquest mateix dimecres, i s’actuarà “en el menor temps possible” dins dels habitatges.

Serracant reitera que les xinxes no transmeten malalties i que no tenen gran mobilitat, però “l’alarma social” i les circumstàncies econòmiques de la zona aconsellen prendre mesures cautelars per acabar amb la plaga. També ha posat sobre la taula que en els darrers dies s’ha intensificat la neteja a la zona, amb un dispositiu entre diversos departaments municipals.

Més info: ‘Xinxes a Espronceda‘.

Foto portada: el carrer de les Cosidores, amb diversos habitatges afectats. Autor: ACN.