Foto portada: un operari retirant mobles, aquest dilluns. Foto: @smatsa via Twitter.

L’Ajuntament, als afectats per les xinxes: ‘primer pagueu; després veurem’

  • L’administració pagarà les fumigacions a les famílies més empobrides però després de fer-les. 
  • Els veïns consultats rebutgen la proposta municipal, que titllen d’ajuda a mitges. 

L’Ajuntament demana als afectats per les xinxes al barri d’Espronceda que es paguin el fumigador de la seva butxaca. Després l’administració analitzarà com i amb quina quantitat s’ajuda a cada família. Els afectats contactats per iSabadell rebutgen aquesta fórmula. 

En una nova trobada aquest dilluns a la tarda, representants de l’Ajuntament, entre ells, el regidor de Salut Ramon Vidal, van presentar la proposta als presidents de les comunitats afectades. L’administració municipal estudia ajudes per a les economies més malseses, però en cap cas serien abans de fumigar els pisos sinó després i un cop analitzada la documentació.

Els veïns rebutgen aquesta mesura. Posen sobre la taula que, al seu parer, les xinxes s’han propagat per la inacció municipal, a causa de la manca de neteja de la zona. I recorden que, en la major part dels casos, es tracta de famílies amb baix poder adquisitiu.

“Ens han donat contactes d’empreses de fumigacions perquè els truquem. Només volen ajudar a qui no tingui ingressos o ingressos molt baixos. Convocarem els veïns per explicar que l’Ajuntament no es vol fer responsable o se’n fa només a mitges”, diu Remedios López, germana d’una de les primeres afectades. “Ningú es pot gastar els 1.000 euros que costa fumigar”, assenyala una altra de les afectades, Meritxell Moreno, a iSabadell.

Moreno va deixar casa seva fa una setmana llarga, com almenys dues famílies més del seu bloc, el número 8 del carrer de les Cosidores. A més, creu que si s’actua així tot plegat serà inútil de cara a acabar amb la plaga, ja que hi haurà no poques famílies que no fumigaran el seu pis, perquè no s’ho podran pagar.

Mobilitzacions

De moment, els veïns rebutgen la proposta, es reuniran en assemblea de nou aquest dimecres i aniran al ple municipal dijous. Mantenen que la plaga se segueix propagant i que hi ha domicilis de set blocs diferents amb xinxes.
L’Ajuntament ha reforçat la comunicació amb cartells i uns adhesius per posar als mobles amb xinxes, i ha reforçat la neteja. Aquest dilluns, després d’una setmana, el consistori parla per primera vegada en públic de ‘plaga de xinxes’ i ha anat modulant el seu posicionament. Però els veïns mantenen que és insuficient i l’administració hauria d’arremangar-se en les fumigacions particulars.

Foto portada: un operari retirant mobles, aquest dilluns. Foto: @smatsa via Twitter.