Maties Serracant

L’Ajuntament endureix el to contra les entitats financeres amb pisos buits

Tres setmanes després de fer públic que la Generalitat censa en 1.455 el número de pisos d’entitats financeres buits a Sabadell, l’executiu municipal ha fet públic aquest divendres qui són els seus propietaris. Els exhorten a posar els pisos en lloguer, com els obliga la llei, abans d’aplicar-los sancions. Els donen de marge fins el mes de gener.

El tinent d’alcalde d’Habitatge i Urbanisme, Maties Serracant (Crida) s’ha compromès a dur a terme una política “contundent” a partir de gener, per fer que “els grans propietaris lloguin o facin la cessió dels pisos buits”.

Qui són els grans propietaris?

L’Ajuntament, segons dades facilitades aquest divendres, constata que hi ha 7.250 pisos buits des de fa dos anys o més a la ciutat. Segons les dades 1.455 pertanyen a entitats financeres. La següent infografia mostra quins són els propietaris:

Com ja va fer fa tres setmanes l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), amb els pisos de la Sareb (més info: ‘Fernàndez exhorta la Sareb a cedir els seus 244 pisos‘), ara Serracant ha anunciat que el consistori reclamarà la setmana vinent a totes les entitats financeres que tenen pisos buits a la ciutat que els lloguin o bé els cedeixin a la borsa d’habitatge públic per complir la llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

La llei obliga els grans tenidors d’habitatge buit a cedir-los durant tres anys a un fons d’habitatge de lloguer per a polítiques socials si hi ha almenys una família al municipi amb problemes habitacionals. Si no hi ha acord, al gener es començarà el procés sancionador establert per la llei catalana i amparat en la llei del dret a l’habitatge de 2007.

Pisos per districtes

En quant als pisos buits d’entitats financeres per districtes, dels 1.755 on hi ha més és a la zona sud (el 23 per cent del total, 326 pisos). A la resta de districte el número de pisos buits de bancs oscil·la entre els 163 del districte 1 (11 per cent del total) i els 254 de la zona nord (17 per cent del total), a excepció del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou) on hi ha 90 pisos buits.

La resta de pisos (la immensa majoria, ja que representen vuit de cada deu pisos buits) pertanyen a petits propietaris, segons es desprès de les dades, i queden fora de la cessió forçosa.

L’Ajuntament també disposa d’una ordenança fiscal que permet sancionar els grans tenidors d’habitatge buit que no el cedeixin (més info: ‘Aprovada l’ordenança per multar amb fins a 18.000 euros els propietaris de pisos buits‘). No obstant, encara no s’ha dut a terme cap procediment sancionador amb aquesta eina.

Masoveria urbana

D’altra banda, Serracant ha presentat l’estratègia de la regidoria d’Habitatge per aquest mandat. El consistori veu amb bons ulls iniciatives com la creació de cooperatives d’habitatge social o la masoveria urbana (cedir un pis sense lloguer o a preu reduït a canvi que es rehabiliti).

Malestar PAH-Ajuntament

Serracant ha comparegut aquest divendres, 24 hores després de fer-se visible el distanciament entre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) i el govern municipal (més info: ‘Friccions entre la PAH i l’Ajuntament‘). La PAH reclama una acció més decidida per aplicar la llei d’emergència habitacional.

Foto portada: Serracant, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

Comments are closed.