Gloria Rubio. Autor: David B.

L’Ajuntament multa el BBVA i la SAREB per tenir pisos buits

L’ajuntament de Sabadell ha imposat quatre multes de 3.000 euros al BBVA i tres multes de 3.000 euros a la SAREB per tenir pisos buits a la ciutat. Són les primeres sancions que estableix el consistori després d’un llarg període d’inspeccions. Les multes poden arribar a un màxim de 18.000 euros cadascuna si els propietaris no posen els pisos al mercat.

El procés ha estat llarg i neix de l’aprovació d’una ordenança municipal en el darrer tram del mandat anterior. Després l’actual govern va iniciar el procés d’inspecció de 174 pisos buits, centrat als àmbits de Torre-romeu i Can Puiggener, i els quatre barris del sud. Es va verificar que 54 pisos portaven més de dos anys buits, tots propietat de grans tenidors. En 17 casos es van ‘mobilitzar’ (posat al mercat de venda, lloguer o cessió). Als 37 restants se’ls va girar una taxa administrativa de 455 euros per les despeses de comprovacio (taxa que l’any 2018 pujarà, de forma sensible, fins els 671,51 euros).

A dia d’avui, en 11 dels 37 casos s’ha arxivat l’expedient, perquè els pisos s’han venut, llogat o estaven ocupats. En cinc casos s’estan tornant a inspeccionar. En 14 se segueix el procés i en els darrers set, quatre del BBVA i tres de la SAREB (l’antic i més conegut com a ‘banc dolent’), és on s’apliquen les sancions, de moment amb una multa inicial de 3.000 euros per pis que pot pujar fins els 18.000 per habitatge.

Més inspeccions

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio (Crida), ha avançat que el consistori està treballant en la inspecció de 755 pisos de grans tenidors a tota la ciutat.

Estem fent tot el que podem per mobilitzar el parc buit d’habitatges i no pararem fins que no quedi cap pis buit. Per al Govern municipal és prioritari aconseguir que el parc d’habitatge tingui una funció social”.

L’Ajuntament calcula que els grans tenidors posseeixen entre 1.500 i 2.000 pisos a Sabadell i espera arribar amb el nou programa d’inspeccions a la meitat d’ells.

Foto portada: la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, aquest dimecres. Autor: David B.